čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Hygienikům pomáhá 30 vojáků z Prostějova s trasováním kontaktů

Stovky telefonátů už mají za sebou vojáci z nového call centra v Prostějově, kteří vypomáhají hygienikům s trasováním blízkých kontaktů lidí pozitivně testovaných na covid-19. Call centrum v posádce Prostějov se otevřelo před týdnem, zapojily se do něj tři desítky vojáků. Adresáti jsou podle jejich zkušeností většinou vstřícní, zažili však už i případy agresivních reakcí, řekl zástupce call centra ze 102. průzkumného praporu v Prostějově. Hygienici pomoc vojáků kvitují, s ohledem na počet případů je trasování velmi náročné.

Vojáci v call centru v prostějovské posádce s trasováním vypomáhají nejen olomoucké krajské hygienické stanici, ale i hygienikům odjinud v České republice. „Do call centra je zapojeno 20 příslušníků 102. průzkumného praporu generála Karla Palečka a deset příslušníků 533. praporu bezpilotních systémů generála Josefa Dudy. Zabezpečují dvousměnný provoz, přičemž každá směna trvá osm hodin," uvedl zástupce centra.

Za směnu vyřídí každý z vojáků zhruba 25 hovorů. Jednotlivé telefonáty trvají několik minut, ale protáhnout se mohou i na půl hodiny či déle. „Doba hovoru se odvíjí od složitosti a ochotě osoby, se kterou operátor call centra hovoří. V převážné většině se operátoři call centra setkávají s pozitivní reakcí lidí, kdy zejména senioři naši práci kvitují a jsou za tuto pomoc vděčni. Najdou se však i osoby, které naše hovory vnímají negativně a výjimkou taktéž nejsou osoby, které reagují agresivně," doplnil vedoucí call centra. Všichni vojáci absolvovali před tímto neobvyklým nasazením školení.

Pomoc vojáků přivítali i hygienici. „Každá pomoc je vítána. Aktuálně jsme se dostali do takového stádia, že jsme vděční za každou pomoc. Vypomáhají nám také studenti, ale ti budou odcházet kvůli školním povinnostem," řekla ředitelka protiepidemického odboru olomoucké krajské hygienické stanice Růžena Haliřová. Hygienici již dříve uvedli, že kromě studentů Univerzity Palackého využívají i pomoci krajského úřadu a olomouckého magistrátu. Na konci října se zapojilo i několik desítek policistů a občanských zaměstnanců krajského policejního ředitelství. „Nyní jsme dostali i nabídku hasičského záchranného sboru," dodala hygienička.

V Olomouckém kraji i přes postupné snižování počtu nově pozitivních případů na covid-19 v porovnání s minulým týdnem přibývá stále denně několik set nových případů. Za čtvrtek to bylo 417 nově nakažených, o den dříve jich byl dvojnásobek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, armáda, Prostějov, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.