sobota 4. května 2024 Květoslav

Pokud se přejde na nižší stupeň pohotovosti, zmírnil by se zákaz nočního vycházení

Ministerstvo zdravotnictví v pátek představilo protiepidemický systém (PES), podle něhož by se měla řídit opatření přijatá kvůli epidemii koronaviru. Má celkem pět stupňů, současně v Česku platí ten nejvyšší, a to pátý. Index rizika je ale na čísle 70, což odpovídá čtvrtému stupni. Jestliže tento index bude trvat od středy týden, bude možné koncem dalšího týdne sestoupit do čtvrtého stupně pohotovosti. Pojďme se podívat detailněji na opatření ohledně zákazu vycházení a nošení roušek.

S nočním zákazem vycházení se počítá u dvou nejzávažnějších z pěti stupňů epidemického rizika. Vyplývá to z tabulky indexu rizika pro rozvolňování a zpřísňování opatření proti covidu-19. Ve čtvrtém rizikovém stupni by měli lidé pobývat doma mezi 23:00 a 05:00, v nejvyšším pásmu se pak má omezení vztahovat na dobu od 21:00 do 05:00. Pokud by se tedy přešlo koncem dadlšího týdne na nižší stupeň, platil by zákaz vycházení hodinu před půlnocí.

Čtvrtý stupeň navíc umožňuje, že se může scházet šest lidí namísto dvou.

Zákaz nočního vycházení platí aktuálně v Česku od 28. října, a to mezi 21:00 a 04:59. Výjimky připouští mimo jiné cesty do práce, cesty nutné k zajištění bezpečnosti, ochrany zdraví, zdravotní nebo sociální péče, veřejné hromadné dopravy, ale také například venčení psů ve vzdálenosti do 500 metrů od místa bydliště.

Kontrola nad dodržováním opatření má podle ministerské tabulky příslušet ve všech pěti stupních rizika policii a obcím s rozšířenou působností.

PES představen: V ČR platí zatím nejvyšší stupeň. Jak vypadá tabulka?

Celá země je v systému hodnocení epidemie covidu-19 podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v pásmu číslo čtyři. Denní hodnota ve čtvrtek je 70. Pokud bude trvat týden, ministerstvo navrhne vládě zmírnění opatření. Řekl to na dnešní...

Roušky vevnitř i venku budou povinné od druhého stupně rizika 

Roušky uvnitř i venku budou povinné od druhého stupně rizika v systému uvolňování či zpřísňování proticovidových opatření. V prvním, nejnižším stupni budou povinné uvnitř a ve veřejné dopravě.

Stav epidemie v ČR se bude hodnotit rizikovým skóre na škále nula až sto, což celou zemi nebo region zařadí do jednoho z pěti pásem přísnosti opatření. Toto číslo se bude vypočítávat podle reprodukčního čísla, podílu pozitivních testů a počtu nakažených za 14 dní na 100.000 obyvatel v celkové populaci a populaci seniorů. Přestat nosit roušky venku bude možné, pokud vypočítané číslo rizikového skóre klesne pod 19.

K nařízení týkajícímu se nošení roušek se dnes vyjádřil i soud. Opatření, které je zavedlo i venku v obcích, pokud je člověk blíže než dva metry k jinému, zavedené 21. října ministerstvo podle soudu nedostatečně zdůvodnilo. Upravit ho podle soudu má do 21. listopadu.

Soud zrušil k 21. listopadu opatření Ministerstva zdravotnictví o rouškách. Není dobře odůvoděno

Městský soud v Praze zrušil mimořádné opatření, kterým ministerstvo zdravotnictví od 21. října rozšířilo povinnost nosit roušky v Česku. Úřad ho podle dnešního rozsudku soudu nedostatečně odůvodnil. Soud rozhodl o tom, že opatření se ruší k 21....

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com a mzcr.cz

Štítky opatření, systém, PES, roušky, zákaz vycházení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.