úterý 16. dubna 2024 Irena

Včera proběhla diskuze mezi občany a radními, řešila se prezentace města i využití brownfields

Koncept nového strategického plánu byl předmětem včerejší debaty radních s veřejností. Tento plán by měl vzniknout do dvou let a jeho základem by měly být poznatky vycházející z debat s veřejností.

Před začátkem debaty, která se odehrávala od pěti hodin odpoledne v budově Magistrátu, dal moderátor prostor dvěma hostům z univerzity. Tomáš Lebeda představil výsledky studie, která vznikla na katedře Politologie a mezinárodních vztahů FF UP s názvem Výzkum postoje občanů města Olomouce. „Chtěli bychom ukázat, že průzkum mezi občany města může být důležitým odrazovým můstkem pro stanovování priorit při sestavování koncepce strategického plánu,“ řekl politolog.

Po něm vystoupil Petr Pánek se svou prezentací o pocitových mapách. Které sbírají subjektivní názory občanů a zakreslují je do mapy města. Například kde se ve městě bojí, kde by si představovali cyklostezky, či které dopravní linky jsou nejpoužívanější. „Důležité je zeptat se lidí co se jim líbí, popřípadě nelíbí, a hlavně kde,“ vysvětlil  Petr Pánek.

Z úst primátora a zástupců města padaly negativní názory hlavně na ekonomickou situaci města. Do budoucna by chtěli změnit Olomouc ze „spotřebního“ města na město produkující a nezávislé.  Kladli důraz na udržitelnost dopravy, na životní prostředí a rozvoj lehkého a kreativního průmyslu.

Občané si velmi chválili to, že debata proběhla a jejich nejčastější názory se týkaly olomouckých brownfields a jejich využití do budoucna. Apelovali na vytvoření sebereflexe a ujasnění cílů strategického plánu. Uchovat si výsadu historického města a průmysl rozvíjet spíše v oblastech mimo město. Také mluvili o zlepšení prezentace města na mezinárodní úrovni.   

Zástupci města vyzvali občany k tomu, ať posílají své návrhy či vize a aktivně se účastní debat, které budou v budoucnu probíhat. Další by se měla uskutečnit v březnu.

Autoři | Foto olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.