úterý 16. dubna 2024 Irena

Olomoucká radnice dostane novou střechu, infocentrum nebo lepší přístup na radniční věž

Opravená střecha radnice, nové prostory informačního centra, zdokonalený přístup na radniční věž či třeba opravená vrátnice. Projekt Radnice, který zahrnuje celkem sedm kroků ve třech etapách, současně zlepší stav radnice a ušetří městu peníze.

Projekt by do značné míry vylepšil jak technický stav mimořádně hodnotné historické budovy radnice, tak i její využití pro občany města a turisty. Jeho součástí je například finančně i technicky mimořádně náročná oprava střechy radnice, stejně jako turisticky atraktivní rekonstrukce schodiště na věž a vybudování expozice v dosud nevyužité místnosti pod schodištěm. „Praktický význam bude mít rozšíření prostor Informačního centra Olomouc, jehož využití ze strany obyvatel i návštěvníků města trvale narůstá,“ uvedl náměstek primátora Ladislav Šnevajs. Další velmi zajímavou součástí projektu jedigitalizace radnice a vytvoření virtuální prohlídky objektu.

Až devadesát procent uznatelných nákladů by přitom mohlo město Olomouc získat z Integrovaného regionálního operačního programu a ze státního rozpočtu. Informaci o projektu vzala na včerejším jednání na vědomí městská rada a souhlasila s podáním žádosti o dotaci na projekt do výzvy, vyhlášené v rámci ITI Olomoucké aglomerace. „Odbor evropských projektů kompletně připraví žádost a podá ji na začátku příštího roku. Například rekonstrukce střechy radnice může ale začít už letos,“ upřesnil náměstek Ladislav Šnevajs. Pravidla využití dotací z operačního programu to umožňují.

Projektový záměr je sestaven z následujících aktivit:

Oprava střechy radnice

Celková oprava havarijního stavu střechy, předpokládané realizační náklady jsou dle projektové dokumentace ve výši 37,7 milionů korun, vydáno už je i stavební povolení (realizace plánována na rok 2016-2017).

Rekonstrukce prostor v podloubí radnice pro rozšíření IC Olomouc

Současné prostory IC nevyhovují nárůstu návštěvníků města a rozsahu poskytovaných služeb. Pro rekonstrukci prostor pro rozšíření IC je v současné době zpracovávána projektová dokumentace. Odhadované náklady činí 1,7 milionů korun (realizace plánována na rok 2016).

Přestavba stávajícího informačního prostoru u vstupu radnice (vrátnice)

Na přestavbu vrátnice na radnici bude v roce 2016 zpracována aktualizace projektové dokumentace a zajištěno stavební povolení,  předpokládané náklady činí 4 miliony korun (realizace plánována na 2016-2017).

Oprava schodů na věž a využití místnosti pod schody na věž pro potřeby vytvoření nové expozice

V rámci rekonstrukcí budovy radnice se nabízí také zatraktivnění prohlídek města z ochozu radniční věže - rekonstrukce schodů na věž a zhotovení nových panoramatických tabulí s výhledy na památky města a okolí a vytvoření nové expozice z historie města v místnosti pod schody na věž. Odhadované náklady na realizaci jsou celkem 2,5 milionu korun.

Stavební práce na objektu kulturní památky

V roce 2016 je plánováno zpracování projektové dokumentace na opravu pískovcového obložení, venkovního zvlhlého popraskaného schodiště se vstupní podestou a zábradlím (východní a západní strana radnice), hlavní vstup do radnice včetně zádveří, socha Hygie včetně výklenku, oprava fasády celého objektu, výměna stožárů před vchodem do radnice, kovové mříže, brána a vrata a výměna hromosvodů. 

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.