pondělí 29. dubna 2024 Robert

Jak se vyznat v označení roušek a respirátorů? Univerzita Palackého vydala průvodce jejich značením a účinností

Ne všichni obyvatelé se při vyhledávání ochrany dýchacích cest orientují v uváděných informacích. Problém mohou mít s rozlišením úrovně poskytované ochrany podle označení výrobku. Pro lepší orientaci při výběru vhodné pomůcky vytvořil Pavel Otřísal z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci průvodce jejich značením a účinností. Oproti jarní vlně koronavirové epidemie, kdy byl na trhu nedostatek pomůcek pro ochranu dýchacích cest, je totiž nyní dostupné poměrně velké množství různých druhů roušek a respirátorů.

„Respirátory nebo také filtrační polomasky proti částicím pro ochranu dýchacích orgánů podléhají po celém světě různým regulačním normám, které specifikují určité požadované fyzikální vlastnosti a výkonové charakteristiky ochranných prostředků. Analýzu značení respirátorů jsem vypracoval na základě studia a porovnání těchto norem a technických standardů. Také jsem vycházel z materiálů dohledatelných na internetu. Některé z nich nepříliš jednotně a správně vysvětlují některá fakta,“ říká profesor Pavel Otřísal, který v analýze přibližuje a porovnává zejména evropské, čínské a americké standardy především na základě filtrační účinnosti respirátorů.

Celého průvodce značením a účinností respirátorů a roušek naleznete zde.

Jednotlivé standardy uvádějí minimální procento částic o průměru 300 nanometrů nebo větším, které respirátory filtrují, respektive zachytávají. Označení FFP2, které vychází z evropských norem a značí filtrační účinnost 94 procent, je srovnatelné s označením N95. FFP3 s účinností 99 procent pak odpovídá výrobkům s označením N99 a N100.

„Nejlepší ochranu představují respirátory třídy FFP3 a respirátory, které mají filtrační účinnost nad 99 procent. Pro ochranu proti onemocnění covid-19 může být využit i respirátor kategorie FFP2, musí však být označen jako ‚anti-covid-19 / FFP2‘. Vzhledem k použitým technologiím na bázi nanomembrán vyrobených z nanovláken mají takto označené respirátory měřený záchyt 98,5 procenta. Z tohoto důvodu jsou velmi dobrou a v poměru s pořizovací cenou nejlepší variantou ochrany před účinky koronaviru,“ dodal profesor Otřísal, který dříve působil na Ústavu ochrany proti zbraním hromadného ničení Univerzity obrany v Brně.

Pro komunitní použití jsou vhodné i roušky nebo respirátory nižších tříd (FFP1, KN90, KP90), které při správném nasazení a používání poskytují vyšší úroveň ochrany než standardní zdravotnické a nezdravotnické roušky. „Používání prostředků ochrany dýchacích cest je jedno z důležitých preventivních opatření, které pomáhá omezit šíření respiračních onemocnění. Přesto pouhé používání kvalitní ochrany dýchacích cest bez dalších opatření je nedostatečné. Musí být vždy kombinováno s vyhýbáním se kontaminaci, dostatečnou hygienou a častým mytím rukou,“ podotkl na závěr profesor Otřísal.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Vít Hassan | Zdroj Univerzita Palackého

Štítky roušky, koronavirus, respirátory, přehled, univerzita palackého, olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.