neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

FOTO: Výsadbu akátů na Masarykově třídě zkomplikovaly neoznačené kabely, zahradníci je objevili při hloubení jam

Kabely, ke kterým se zatím nikdo nehlásí, komplikují plánovanou výsadbu stromů na Masarykově třídě v Olomouci. Zahradníci na tuto neevidovanou síťovou infrastrukturu narazili při hloubení jam. Radnice se nyní pokusí zjistit, komu kabely uložené v zemi patří, aby mohly být odstraněny a uvolnily místo mladým stromům. Novinářům to dnes řekl primátor Miroslav Žbánek (ANO).

"Děláme tak trochu detektivní práci a oslovujeme možné vlastníky těchto kabelů, aby se zjistilo, odkud kam vedou. V jednom z nich je dokonce napětí," uvedl Žbánek, podle kterého kabely nejsou nikde zaznamenány. Dva z kabelů nejsou funkční a vlastníci je podle zákona musí odstranit.

Podle mapových podkladů odborníků by lokalita pro vysazování stromů na Masarykově třídě měla být jedním z mála míst v ulici, kudy nevedou inženýrské sítě. Plánované vysazení prvních 13 akátů muselo být kvůli kabelům odloženo. Pokud se nepodaří problém s neoznačenými kabely vyřešit na podzim, budou stromy vysazeny na jaře. Vytvoří poté část nového stromořadí po levé straně jednoho z hlavních městských bulvárů ve směru od vlakového nádraží do centra

Radnice se podle primátora dlouhodobě potýká s problémem, že sítě jsou do země ukládány v rozporu s technickými normami. "Nejsou v příslušné hloubce a patřičně označeny. Nebo vůbec nejsou zaznamenány, jak to vlastníkům sítí zákon ukládá. Pro nás to jsou potom velké komplikace při stavebních pracích nebo výsadbě zeleně," upozornil Žbánek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Barbora Genser

Štítky ČR, příroda, stavby, správa, Olomouc, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.