pátek 3. května 2024 Alexej

Suchánek: Budeme mít velké potíže. Daňové změny připraví náš kraj ročně o 800 milionů

Téměř osmisetmilionový výpadek v příjmech způsobí ročně Olomouckému kraji daňové změny, které v noci na dnešek schválila Poslanecká sněmovna. "Je to obrovská částka a budeme s tím mít opravdu velké potíže," řekl dnes hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN). Schválený rozpočet Olomouckého kraje na letošní rok počítá s příjmy 6,1 miliardy korun, ve skutečnosti ale budou kvůli dopadu pandemie koronaviru na daňové výnosy o stovky milionů korun nižší.

Sněmovna v noci na dnešek schválila daňový balíček, který mimo jiné zrušil superhrubou mzdu a zavedl daně z příjmu 15 procent a 23 procent. Pozměňovací návrhy v zákonu podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) připraví veřejné rozpočty o 130 miliard korun.

Suchánek řekl, že kvůli zrušení superhrubé mzdy přijde Olomoucký kraj ročně o zhruba 500 milionů korun. Další schválené daňové úpravy budou na straně příjmů krajského rozpočtu znamenat pokles o 300 milionů korun. „Dohromady je to 800 milionů korun minus, což je pro nás opravdu děsivá ztráta," uvedl Suchánek, podle kterého bude velký problém tomuto výraznému propadu příjmů přizpůsobit výdaje krajského rozpočtu.

Příjmy kraje mají být menší

Schválený rozpočet kraje na letošní rok počítá s konsolidovanými příjmy 6,096 miliardy korun a výdaji 6,19 miliardy korun. Skutečné letošní příjmy kraje ale mají být podle zářijového odhadu kvůli propadu daňových výnosů o bezmála 900 milionů korun nižší. Zhruba 300 milionů korun letošního výpadku příjmů kraj pokryje ze své zbývající finanční rezervy, dalších 500 milionů korun získá pomocí revolvingového úvěru.

Sněmovnou schválené daňové změny ještě nejsou zákonem, protože je musí schválit Senát a následně prezident. Samosprávám se tak komplikuje závěrečná příprava návrhu rozpočtů na příští rok, jejichž příjmy opět poznamená pandemie koronaviru. Finanční kondice Olomouckého kraje je podle Suchánka velmi špatná i bez započtení dopadů těchto daňových úprav. „Tím pádem se špatně vykrývají nečekané věci," upozornil hejtman.

Sněmovnou schválené daňové změny kritizoval i pardubický hejtman Martin Netolický z ČSSD, který vyzval sociální demokracii k odchodu z vlády, protože podle něj kabinet přestal fungovat. Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) vypočítal, že jeho kraj kvůli schváleným daňovým změnám přijde o zhruba 750 milionů korun ročně. Podle něj bude nutné v co nejkratší době rozhodnout o novém rozpočtovém určení daní.

Kraje se budou snažit získat od státu kompenzace a stejný přístup očekávají i od měst a obcí. Na Asociaci krajů ČR už proto vznikla pracovní skupina, která by měla s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) o možných kompenzacích jednat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook - Josef Suchánek má rád Olomoucký kraj

Štítky ČR, hospodářství, sněmovna, vláda, daně, správa, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.