sobota 20. dubna 2024 Marcela

Lidé mohou vyrábět adventní věnce. Jejich prodej pomůže sirotkům v Mongolsku

Olomoucká charita spustila letošní benefiční akci na pomoc dětem ze sirotčince v mongolském Ulánbátaru, která vyvrcholí prodejem adventních věnců v olomouckých kostelech. Letos bude mít kvůli pandemii koronaviru jinou podobu než předchozí ročníky. Věnce budou vyrábět lidé v bezpečí domova, jejich prodej se poté uskuteční během první adventní neděle. V některých farnostech zájemcům doručí výrobní balíčky rovnou domů, jinde si je farníci vyzvednou na faře. To dnes sdělila mluvčí olomoucké charity Eva Štefková.

Výrobní balíčky, které připravila charita, obsahují materiál na výrobu jednoho věnce. „Tento materiál si lidé vezmou domů a v bezpečí domova vyrobí věnec. Výrobní balíček obsahuje slaměný korpus, větvičky, drátek, svíčky, bodce na svíčky, zdobení, jako jsou sušené květy, mašle, sušené plody, lýko," uvedla koordinátorka akce Veronika Velčovská.

Benefice adventních věnců vyvrcholí v olomouckých kostelích první adventní neděli 29. listopadu. Věnce budou umístěné u farních kasiček v zadních částech kostela. „Obracíme se na všechny, kteří přijdou podpořit dobrou věc zakoupením adventního věnce, aby peníze vložili do obálky, která bude přichystaná poblíž věnců, a poté vložili do farní kasičky. S ohledem na náklady je minimální hodnota věnce 290 korun a doporučená 340 korun," doplnila Velčovská. Věnce budou dostupné před mší svatou například ve svatokopecké bazilice, v katedrále sv. Václava či v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Hejčíně.

Peníze z prodeje adventních věnců putují již deset let do dětského domova Verbist Care v mongolském Ulánbátaru, jehož posláním je zajištění základních lidských práv sirotkům, opuštěným nebo zneužívaným dětem. V loňském roce dárci věnovali nákupem adventních věnců 74.000 korun, dvě třetiny z výtěžku putovaly do sirotčince Verbist Care, zbylou část výtěžku farnosti věnovaly na konkrétní potřeby lidí ve svých farnostech. Sirotčinec loni za peníze nakoupil přes 300 kilogramů masa, ale i trvanlivé potraviny a hygienické potřeby pro děti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Mongolsko, sociální, charita, děti, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.