pondělí 29. dubna 2024 Robert

Kaplanka poskytuje duchovní služby pacientům s koronavirem v prostějovské nemocnici

Pomocí moderních komunikačních prostředků poskytuje v době pandemie nového koronaviru duchovní služby kaplanka Nemocnice Agel Prostějov Martina Studýnková. Slova útěchy a podpory často nabízí i pacientům s covidem-19 a jejich příbuzným. Duchovní oporou je nadále také vážně nemocným lidem, kteří v prostějovské nemocnici tráví poslední dny svého života.

„Po dohodě s vedením nemocnice jsme nastavili poskytování duchovní služby formou telefonického rozhovoru nebo spojení například přes skype, whatsapp, viber či messenger, aby se zamezilo dalšímu šíření nákazy covidem," sdělila dnes ČTK Studýnková, která duchovní službu v Nemocnici AGEL Prostějov poskytuje pět let.

Do nemocniční kanceláře kaplanka dochází každé pondělí, kdy je několik hodin k dispozici zaměstnancům nemocnice a příbuzným pacientů, kteří ji chtějí navštívit a využít duchovní podpory. V případě umírajícího pacienta je na každém oddělení umožněn vstup nemocničnímu kaplanovi i knězi. Duchovním je poskytnuto vybavení k ochraně před infekcí.

Zda je v době pandemie o duchovní služby vyšší zájem, nelze podle kaplanky jednoznačně určit. Každá nemoc člověka podle Studýnkové staví do obtížné situace a lidé mají obavy z budoucnosti. „Ale je pravda, že u covidu je to specifické, protože se připojuje i strach z karantény, která celým rodinám může přinášet finanční ztráty, ztrátu zaměstnání a také odsouzení okolních lidí. Spíš bych řekla, že se na mne stále více obracejí nešťastní příbuzní pacientů z toho důvodu, že nemohou svého nemocného navštívit a těžko snášejí toto odloučení," uvedla Studýnková.

Duchovní služba v nemocnici je podle Studýnkové velmi pestrá. „Jedná se o rozhovory, naslouchání, povzbuzení, četbu z Bible, modlitby, doprovázení na bohoslužby konané v nemocnici, zajišťování svátostí a návštěvu kněze, všechno dle přání toho, komu je tato služba poskytována. Je to skutečně velmi individuální a záleží také na vážnosti onemocnění pacienta," uvedla Studýnková. Pacienti se jí často svěřují se svým nejhlubším nitrem, a pro nemocničního kaplana je proto samozřejmostí zachovat mlčenlivost, dodala.

O návštěvu nemocničního kaplana mají zájem nejen vážně nemocní pacienti, ale také ti, kteří rehabilitují po úrazech na rehabilitačním oddělení. „Stává se, že si mne volají i novopečené maminky po porodu svého děťátka z gynekologicko-porodnického oddělení, a z druhé strany také po ztrátě dítěte, tedy po samovolném potratu," řekla Studýnková, které se nákaza koronavirem nevyhnula. Z nemoci se už kaplanka vyléčila a bude v prostějovské nemocnici opět poskytovat duchovní služby.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto AGEL

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, církve, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.