neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Soud potrestal policistu z Olomouce za zneužití pravomocí

Olomoucký krajský soud pravomocně potrestal policistu z okresní hospodářské kriminální služby v Olomouci Martina Poláška za zneužití pravomoci úřední osoby. Uložil mu podmíněný trest jednoho roku a osm měsíců se zkušební lhůtou na 2,5 roku. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Polášek zneužil svoji pravomoc, když vynesl koncept usnesení o zahájení trestního stíhání a předal dokument muži blízkému podsvětí, píše MfD.

Policista byl do vynesení pravomocného rozsudku stažen z terénu do kanceláře, nyní může u policie skončit. „V případě pravomocného odsouzení budeme rozsudek plně respektovat a činit patřičné kroky dle zákona, a to včetně možnosti případného propuštění policisty ze služebního poměru," řekla MfD již dříve policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Soud podle listu potrestal policistovo jednání z roku 2018, kdy kriminalista vytvořil falešný dokument, který vypadal jako oficiální výstup z policejního systému. Mělo jít o koncept o zahájení trestního stíhání Jany H. za podvod. Následně provedl zadním vchodem na policejní stanici podnikatele Oldřicha Hradila a nechal jej, aby si dokument ofotil.

Podle Poláška byla listina evidentně zfalšovaná, měla jinou spisovou značku než skutečný případ a chybělo na ní razítko i jméno zpracovatele. Polášek si podle svých slov poskytnutím dokumentu chtěl Hradila, který měl s Janou H. spory, zavázat jako informátora. Soudkyně krajského soudu Zuzana Vladyková označila jeho kroky jako velmi závažné jednání, které narušuje důvěru v policii. Nezákonné bylo podle soudu i to, jak Polášek pracoval s policejním elektronickým systémem.

Původní rozsudek prvoinstančního soudu odvolací soud zpřísnil. Okresní soud v Olomouci policistu odsoudil k jednomu roku a čtyřem měsícům vězení se zkušebním odkladem na dva roky. Polášek i žalobce se však tehdy proti rozsudku odvolali.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Skopalová

Štítky ČR, soud, policie, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.