čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Co se změní, až Česko sestoupí do třetího stupně PES

Česko by v pondělí mohlo vstoupit do třetího stupně protiepidemického systému ČR. Od pondělí se index rizika drží na hodnotě 57, tedy o 3 body níž, než je hranice mezi třetím a čtvrtým stupněm PES. Nejvýraznější změnou by v tomto případě bylo otevření malých obchodů.

Ačkoliv by Česko v pondělí mohlo vstoupit do nižštího, třetího stupně PES, rozhodnuto zatím není. „Situace stále není dobrá. Čísla sice klesla, ale není to tak, jak jsme si představovali. Je důležité rozvolňovat s rozmyslem," řekl premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci ke studii použití antigenních testů, kterou vypracovala Nemocnice Karvinná-Ráj a Zdravotní ústav v Ostravě.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný ale ve středu řekl, že metodika pro rozvolňování je jasná a nebude se nijak upravovat. Musí být splněna podmínka sedmi dní s hodnotou pro třetí stupeň, aby byl vládě navržen přesun do tohoto stupně i z hlediska opatření. „Ve chvíli, kdy to ten systém dovolí, potom se to stane. Když to nedovolí, potom se to nestane," řekl.

Vláda o snížení stupně rozhodně na nedělním zasedání. Pokud by k němu přistoupila, nejvýraznější změny by se týkaly obchodů a škol. 

Otevření malých obchodů

Zatímco nyní je možné nakupovat pouze ve velkých supermarketech, zachradnictvích či zverimexech, nově by se otevřely ostatní, doposud zavřené, prodejny. Platit pro ně budou stejně přísná pravdila. Tedy jeden nakupující na každých 15 metrů čtverečních i dodržování dvoumetrových rozestupů. 

Více dětí ve školách

V případě rozvolnění se do škol k žákům prvního stupně základních škol a absolvetských ročníků vrátí také děti z druhého stupně. Jejich prezenční výuka by se však střídala po týdnech. Na vysokých školách by až na výjimky nadále porobíhala distanční režim. 

Kultura a setkávání

Divadla i kina zůstanou zatím zavřená. Otevřít by se mohly muzea a galerie, jejich obsazenost však nesmí překrošit 25 procent celkové kapacity. Lidé se budou moci scházet ve větším počtu. Pravidla povolí 10 osob uvnitř a 50 venku. Na svatbách a pořbech se bude moci sejít až 30 lidí. Přestane platit zákat nočního vycházení, ale povinnost nosit roušku nebo jinou ochranu dýchacích cest zůstane. Novinokou bude také otevření hotelů. 

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nákupy, kultura, koronavirus, PES, 3. stupeň, opatření, vláda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.