pondělí 29. dubna 2024 Robert

Olomouckým hospodám zvoní telefony, někteří štamgasti si rezervují místa už od čtyř

Zřejmě až do posledního místa bude většinou zaplněna povolená kapacita hospod v centru Olomouce, které se ve čtvrtek otevřou po nucené pauze kvůli koronavirovým opatřením. Vyplývá to alespoň z neustálých telefonátů a žádostí o rezervaci. Podle majitelů podniků si místa rezervují především štamgasti, kteří k oblíbenému točenému pivu usednou poprvé téměř po dvou měsících. Restaurace snížení kapacity řeší většinou odebráním stolů.

„Jasně, že volají a rezervují si místa raději dopředu, telefony zvoní pořád. Většinou jsou to stálí štamgasti. Stoly si lidé bukují již od 18:00. Když chtějí po nás rezervaci na více míst, musíme je odmítat, pravidla jsou jasná. Otázku snížené kapacity budeme teprve ve středu řešit s šéfem," řekla v úterý servírka z Hanácké hospody na Dolním náměstí.

Stoly se již plní také v pivovaru Moritz, i tam si volná místa na čtvrtek raději lidé rezervují. „Už volají, lidé se probouzejí. Z té poloviční kapacity v restauraci máme už třetinu zarezervovánu. Volají hlavně stálí štamgasti, místa u stolu si rezervují již od 18:00," řekl pracovník restaurace. Sníženou kapacitu budou muset vyřešit odebráním stolů. „Restauraci máme rozdělenu na dvě poloviny, v každé z nich bude o 20 míst méně, takže dohromady se kapacita sníží o 40 míst," doplnil.

Lidé se ujišťují i o tom, že bude restaurace opravdu opět otevřena

Telefony už druhý den zvoní i ve Šnytu Mikuldě, lidé si rezervují nejen místa, ale ujišťují se i o tom, že bude restaurace opravdu opět otevřena. „Stoly budeme dávat zvlášť po čtyřech místech, opatření se budeme snažit dodržet, ale někdy to asi bude nápor. Zvlášť když přijde třeba šest dvoumetrových chlapů a já jim budu muset vysvětlovat pravidla," podotkla s úsměvem servírka.

Podle šéfa podniku Milana Kaliny je výhodou Šnytu to, že jde o velkou restauraci, snížená kapacita se tak dá vyřešit. „Jsme připraveni na to, že když přijde více lidí, budeme muset je odmítnout, ale snad to nenastane. Snad to bude v poklidnějším režimu a nebudou nás brát útokem. My se na ně samozřejmě těšíme, nejraději bychom měli hospodu narvanou celou, ale to nepůjde," řekl dnes Kalina.

U Anči si někteří štamgasti rezervují místa už od 16:00

Plno však bude zřejmě i na periferii města, například v hospodě U Anči si někteří štamgasti podle vedoucího podniku rezervují místa už od 16:00. „Někteří už od čtyř, další od pěti, ale většina si dává rezervaci na 18:00, aby to všechno stihli," podotkl s nadsázkou vedoucí restaurace. Dodal, že i oni musí prostor logisticky přestavět na stoly po čtyřech místech. Kvůli snížené kapacitě odebere židle, případně označí stoly.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, restaurace, koronavirus, gastro, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.