čtvrtek 16. května 2024 Přemysl

Olomoucký kraj příští rok počítá s poklesem příjmů a výdajů

S poklesem konsolidovaných příjmů o 240 milionů na 5,856 miliardy korun počítá návrh rozpočtu Olomouckého kraje na příští rok. Výdaje kraje se mají oproti schválenému rozpočtu na letošní rok snížit o 233 milionů na 5,956 miliardy. Rozpočet poznamenaný pandemií koronaviru a následným výrazným poklesem daňových příjmů je navrhován se schodkem 100 milionů korun. Návrh rozpočtu počítá se zapojením 121 milionů korun z letoška a dvěma revolvingovými úvěry v celkové hodnotě 500 milionů korun.

Krajské zastupitelstvo návrh rozpočtu na příští rok projedná v závěru prosince. Předložen zastupitelům bude také návrh revolvingového úvěru v celkové výši jedné miliardy korun, který bude kraj moci opakovaně čerpat po dobu tří let. Splácení úvěru je rozvrženo na deset let. Příští rok má být z tohoto revolvingového úvěru zapojeno do rozpočtu 400 milionů korun.

Očekávaný pokles příjmů rozpočtu kraje v roce 2021 souvisí s nižšími daňovými výnosy. Zatímco schválený rozpočet na letošní rok počítal s daňovými příjmy 5,461 miliardy korun, tak v návrhu na příští rok jsou podle zářijové predikce ministerstva financí odhadovány na 4,962 miliardy korun, což je pokles o 500 milionů korun.

Na příjmy kraje v příštím roce může mít negativní dopad také sněmovnou schválený daňový balíček. Návrh ještě projedná Senát. Prezident Miloš Zeman už oznámil, že má k daňovému balíčku výhrady a zřejmě ho bude vetovat. Hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN) řekl, že kvůli této nejistotě budou zastupitelé jednat o revolvingovém úvěru v hodnotě miliardy korun, aby měl kraj v záloze rezervu pro případ, že daňový balíček bude schválen a daňové příjmy kraje dál klesnou. Suchánek dříve řekl, že sněmovnou schválené změny by mohly Olomoucký kraj ročně připravit až o 800 milionů korun.

Výdaje Olomouckého kraje mají příští rok ve srovnání se schváleným rozpočtem na letošní rok klesnout o 3,8 procenta na 5,956 miliardy korun z letošních 6,189 miliardy. Provozní výdaje odborů se mají snížit o sedm procent z 585,1 milionu korun na 541,9 milionu korun a investice o 7,2 procenta z 1,178 miliardy korun na 1,093 miliardy.

Rozpočet kraje na letošní rok počítá s konsolidovanými příjmy 6,096 miliardy korun a výdaji 6,19 miliardy korun. Skutečné letošní příjmy kraje ale mají být podle zářijového odhadu kvůli propadu daňových výnosů o bezmála 800 milionů korun nižší. Zhruba 300 milionů korun letošního výpadku příjmů kraj pokryje ze své zbývající finanční rezervy, dalších 500 milionů korun získá pomocí v září odsouhlaseného revolvingového úvěru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto kr-olomoucky.cz

Štítky ČR, hospodářství, správa, koronavirus, rozpočet, Olomoucký, 2021

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.