sobota 4. května 2024 Květoslav

Počet nákaz v Olomouckém kraji je srovnatelný s předchozím týdnem

V Olomouckém kraji přibylo za uplynulý týden 1622 nových případů covidu-19, počet je srovnatelný s předchozím týdnem. Tehdy jich bylo o sedm více. Ministerstvo zdravotnictví eviduje od počátku pandemie v kraji 33 414 případů, za posledních 24 hodin jich přibylo 239. Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES je v Olomouckém kraji nyní 64, což je na 100bodové stupnici čtvrtý z pěti stupňů. Podle epidemiologů je situace v kraji stabilizovaná s určitými výkyvy podle počtu provedených testů.

„V průměru je v Olomouckém kraji hlášeno 230 případů denně, z toho 20 procent v seniorní skupině, což v číselném vyjádření odpovídá průměru 40 případů denně," komentují situaci v kraji epidemiologové na stránkách ministerstva zdravotnictví. Co do počtu případů se situace zlepšuje, ale stejně jako v ostatních krajích se jedná o stále vysoké denní přírůstky.

„Aktuálně je v Olomouckém kraji hospitalizováno téměř 220 pacientů s covid-19, z toho u 30 pacientů je vyžadována hospitalizace na lůžkách intenzivní péče," doplnili.

Mateřská škola musela být uzavřena

Onemocnění koronavirem i přes pozvolné snižování stále komplikuje chod zařízení. Například v Hranicích na Přerovsku se musela ve čtvrtek uzavřít kvůli výskytu onemocnění a pokyn hygieniků Mateřská škola Míček. Uzavření potrvá nejméně do 11. prosince. „V mateřské škola Míček byl tento týden potvrzen pozitivní test na covid-19 u dvou dětí a jedné učitelky. Další čtyři učitelky musely nastoupit do hygienou nařízené karantény. Z pedagogického personálu tak zbyla jediná učitelka. Hygienici zároveň nařídili karanténu dětem, které byly v kontaktu s nakaženou učitelkou, a provedení dalších testů na covid-19," informovalo město na svých stránkách www.mesto-hranice.cz. V době uzavření dá školku dezinfikovat.

Pokles nových případů covidu-19 v porovnání s předchozími týdny v kraji zpomalil. Minulý týden přibylo 1629 nákaz, což bylo o 380 méně než týden předchozí. Na zpomalení tempa se podepsaly i výkyvy v jednotlivých dnech, pohybovaly se od 239 do 359 nových případů. O týden dříve bylo nejvíce případů ve středu, a to 374. Například ale při porovnání úterních nárůstů jich bylo tento týden více, a to o 142 případů.

Stejně jako výkyvy v počtu nově nakažených se během týdne měnilo i rizikové skóre v protiepidemickém systému PES. V pondělí dosáhla křivka úrovně 59, ve středu se vyšplhala na skóre 72, ve čtvrtek byla na 67 a o tři body klesla k dnešnímu dni. Minulý pátek dosahovala skóre 62. V celé ČR je index rizika 57 a platí třetí stupeň, který od čtvrtka umožnil například otevření restaurací či obchodů. „Výraznější vliv na index rizika má zejména vysoký podíl pozitivních testů na celkovém počtu provedených testů, aktuálně je to 25 procent. To je druhá nejvyšší hodnota mezi regiony po kraji Vysočina," dodali epidemiologové.

V Olomouckém kraji se z nákazy od března vyléčilo 29 678 lidí. Aktuálně se s nemocí potýká 3166 lidí. V souvislosti s covidem-19 v kraji dosud zemřelo 570 lidí, za uplynulý týden jich přibylo sedm desítek. Druhým týdnem se tyto počty pohybují pod hranicí deseti případů denně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vfn.cz

Štítky ČR, koronavirus, školy, Olomoucký, Hranice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.