pondělí 29. dubna 2024 Robert

Provozovatelem olomouckého plaveckého areálu bude od nového roku Aquapark Olomouc

Plavecký stadion v Olomouci bude od příštího roku místo společnosti Olterm&TD provozovat firma Aquapark Olomouc, která v okrajové části města spravuje městský akvapark. Návrh smlouvy upravující podmínky provozu stadionu příští týden projedná zastupitelstvo. Město bude na provoz stadionu finančně přispívat. ČTK dnes informaci získala z podkladových materiálů pro zastupitele. Firmě Olterm skončí v závěru letošního roku platnost smlouvy uzavřené v březnu 2000 a do tendru na další provozování plaveckého areálu se už nepřihlásila.

Podle primátora Miroslava Žbánka (ANO) se město rozhodlo další vztah s provozovatelem plaveckého stadionu řešit na základě smlouvy, která bude lépe odrážet aktuální situaci a podmínky. Vypsalo proto nový tendr. „Podobně jako u jiných dlouhodobých smluvních vztahů přehodnocujeme mnoho let staré smlouvy. Snažíme se už do podmínek výběrového řízení nastavit podmínky výhodnější pro město," uvedl Žbánek. Firmu Olterm mohly od účasti ve výběrovém řízení podle primátora odradit přísnější podmínky pro provozování plaveckého areálu.

Pokud zastupitelstvo návrh smlouvy schválí, tak společnosti Aquapark Olomouc bude město platit přiměřený zisk 3,5 procenta z tržeb, které plavecký stadion vykáže. Smlouva má být uzavřena na deset let. „Jedná se de facto o dotaci, jejíž přesná výše se odvíjí od každoročního vyúčtování," stojí ve zprávě pro zastupitele.

Plavecký stadion nedaleko centra města patří mezi nejvytíženější sportovně rekreační zařízení v Olomouci. Ročně jej navštíví na 300 tisíc lidí. V plaveckém areálu je krytý a venkovní bazén.

V roce 2013 město dokončilo rekonstrukci venkovního bazénu, která stála 48 milionů korun. Vyměněna byla nejen vana velkého bazénu, která je nyní z nerezového materiálu, ale také dětský bazének. Nové zázemí dostali plavčíci a děti mají u terasy restaurace k dispozici hřiště.

O dva roky později bylo v areálu krytého bazénu vybudováno nové sociální zázemí. V roce 2017 byla dokončena jedenáctimilionová investice do nových šaten, vstupu i vzduchotechniky. Postaven byl nový tobogán a v plánu je také pořízení nové vany krytého bazénu.

Společnost Olterm&TD v Olomouci a okolí zásobuje teplem zhruba 27 tisíc bytů, Majoritním akcionářem Oltermu je společnost Veolia Energie ČR, které patří 66 procent akcií firmy. Zbylou část akcií drží olomoucká radnice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto olomouc.eu

Štítky ČR, rekreace, správa, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.