úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

V olomoucké zoo mohou návštěvníci nově vidět chameleona pardálího

V těchto dnech olomoucká zoo vítá nový přírůstek, chameleona pardálího. Získala ho od Safari Parku Dvůr Králové. V těchto dnech se s ním návštěvníci mohou poprvé setkat v expozici.

Tento druh pocházející ze severní části čtvrtého největší ostrova světa je unikátní nejen zbarvením a velikostí,“ dodává zooložka Jitka Vokurková.

Olomoucká zahrada tento druh v minulosti nikdy nechovala.  Ze Safari Parku Dvůr Králové v říjnu přivezla dva samce. „V těchto dnech se s jedním z nich už mohli setkat první návštěvníci v expozičním teráriu uvnitř pavilonu žiraf,“ říká Iveta Gronská, tisková mluvčí Zoo Olomouc.

Chameleon ke změně svého zbarvení používá systém založený na nanokrystalech. Dokonce se umí zbarvovat i podle toho, zda se pohybuje na viditelném světle, či na infračerveném záření.

Chameleon pardálí Furcifer pardalis, se se svou velikostí 52 cm řadí k největším druhům chameleonů vůbec a zároveň patří mezi nejbarevnější chameleony. Podle místa výskytu se od sebe tito chameleoni liší nejen zbarvením, ale i stavbou těla. Obývá lesy, křoví a houštiny. Chameleon se řadí mezi typické samotáře s denní aktivitou, vůči jiným příslušníkům svého druhu bývá agresivní. Základní složku potravy tvoří hmyz i jiní živočichové, které lapá na svůj lepkavý, až 30 cm dlouhý vystřelovací jazyk. Dožívají se až 6 let. Chameleon ke změně svého zbarvení používá systém založený na nanokrystalech. Dokonce se umí zbarvovat i podle toho, zda se pohybuje na viditelném světle, či na infračerveném záření. 

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Zoo Olomouc

Štítky zoo, chameleon, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.