neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Restaurace musí zavřít ve 20:00. Na trzích se přestane prodávat punč

Pouze šest dní vydrželo rozvolnění bezpečnostních opatření do dalšího zpřísnění. Od středy musí restaurace, bary a další stravovací zařízení včetně výdejních okének zavírat nejpozději ve 20:00. To znamená o dvě hodiny dříve než několik posledních dnů, kdy do nich znovu mohli po několika týdnech přijít hosté. Nové omezení otvírací doby se netýká rozvozu jídla. Po celý den je pak zakázána konzumace alkoholu na veřejnosti. Na trzích je zakázáno prodávat alkohol i občerstvení. Vláda zpřísněním reagovala na podle ní častá porušování protiepidemických opatření v tomto odvětví.

Omezení se tak dotknou i olomouckých vánočních trhů, jehož pořadatelé stále čekají, až vláda vydá jasná pravidla. Punč se ale minimálně ve středu prodávat nebude. „Zítra se punč prodávat nebude, potraviny budou ve stáncích nadále k dostání,“ uvedl mluvčí olomouckých trhů Pavel Vysloužil. 

Ministerstvo zdravotnictví zatím nenavrhuje přechod ze třetího zpět do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) však dnes na tiskové konferenci uvedl, že od středy dojde ke zkrácení otevírací doby...

Uvolňování či zpřísňování opatření se v České republice řídí protiepidemickým systémem PES. V současné době platí z pětistupňové škály třetí úroveň, kdy většina podnikatelských činností může, byť omezeně, fungovat. Mírnější stupeň funguje od čtvrtka, současné rizikové skóre přitom od neděle odpovídá čtvrtému stupni.

Gastronomická zařízení byla kvůli zamezení šíření koronaviru od 14. října do 2. prosince pro veřejnost uzavřena, fungovala jen s využitím rozvozu a okének. Od minulého čtvrtka s přechodem do třetího stupně mohly mít restaurace otevřeno mezi 06:00 a 22:00. Nadále platí, že personál v nich může obsluhovat pouze usazené hosty a u jednoho stolu smějí sedět nejvýše čtyři lidé. Kapacita stravovacích podniků může být naplněna maximálně na 50 procent.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vánoční trhy Olomouc | Zdroj ČTK

Štítky vánoce, trhy, punč, olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.