pondělí 29. dubna 2024 Robert

Provozovatelům olomouckých podniků nové nařízení způsobí další ztráty. Bojí se také o pivo

Výrazné ztráty způsobí provozovatelům barů a restaurací zkrácení otevírací doby z nynějších 22:00 na 20:00, které v Česku kvůli pandemii koronaviru začalo platit ve středu. Podle provozovatelů olomouckých podniků to bude znamenat ještě větší propad tržeb, protože tyto hodiny jsou pro ně nejvýdělečnější. Někteří se také obávají, že nezvládnou spotřebovat nakoupené suroviny a vyčepovat všechno pivo.

Omezení se do provozu olomouckých barů a restaurací zásadně promítne. „Oba naše podniky jsou založeny na nočním provozu, tudíž je takovéto omezení ovlivní zásadně,“ říká provozovatel klubů Vertigo a 15 Minut music club Jan Piskač.

Potvrzuje to také Jakub Sigmund z Rockstar café & baru: „Omezení otevírací doby do 20:00 je pro nás zásadní. Očekáváme minimální tržby, protože otevíráme běžně až od 17:00. Prozatím zkusíme mít otevřeno od dřívějších hodin od středy do soboty. V jiné dny budeme mít zavřeno. Tržby by nepokryly ani náklady,“ říká Sigmud. Ten provozuje také restauraci Stodola, ve které se narozdíl od barů také vaří. „Rezervace se ruší, ne každý je ochoten přijít na dřívější čas aby stihnul v klidu večeři,“ říká.

Bary, restaurace a další stravovací zařízení včetně výdejních okének musí od středy zavírat ve 20:00 místo 22:00. Zakázána je celý den konzumace alkoholu na veřejnosti a na trzích se nesmí prodávat občerstvení a alkohol. Vláda zpřísněním reagovala na častá porušování protiepidemických opatření. Podle restauratérů ale provozy budou ztrátové.

Zkrácená otevírací doba výrazně srazila tržby

„Již otevírací doba do 22:00 pro nás znamenala ztrátu 60-70 procent oproti obvyklému stavu, zkrácení o dvě hodiny pro nás bohužel znamená propad o dalších cca 20 procent,“ říká Jan Piskač. 

Podle provozovatele The Black Stuff Irish Pub & Whisky Baru Zdenka Kortiše byly už před novým opatřením bary a restaurace kvůli omezení provozu na 60 procentech obvyklých tržeb. „Mezi osmou a desátou hodinou večerní se dělá největší byznys. Pro bary a restaurace to bude znamenat dalších 30 procent ztráty oproti uzavření ve 22:00," řekl dříve pro ČTK.

Nevyčepované pivo se zkazí

S částečným uvolněním se hospodští minulý týden připravili na alespoň poloviční provoz. Nyní mají strach, že se nakoupené zboží nestihne zpracovat. „Problém je sudové pivo. Máme naražené 4 druhy piva, které se nezvládnou vyčepovat a budou se muset zlikvidovat. Dále ovoce a zelenina. Vše budeme muset vylít či vyhodit,“ popisuje situaci v Rockstaru Jakub Sigmund. Také ve Stodole se bojí o pivo. „Problém bude u čepovaného piva. Od 20:00 byl největší odbyt. Je možné, že budeme muset pivo vylít,“ říká.

„Je mi líto kolegů, kteří nejenže nevydělají, ale navíc se kvůli takovýmto nekoncepčním změnám dostanou do dalších ztrát.,“ dodává Piskač.
 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Restaurace Stodola | Zdroj ČTK

Štítky ČR, restaurace, koronavirus, hospodářství, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.