pondělí 29. dubna 2024 Robert

Pandemie měla negativní dopad na polovinu firem v Olomouci, vyplynulo z průzkumu

Jarní vlna pandemie koronaviru měla negativní dopad na hospodaření více než poloviny firem v Olomouci, které se zapojily do letošního průzkumu podnikatelského prostředí. Projekt jednou za dva roky organizuje radnice a výsledky průzkumů zveřejňuje na svém webu. Do letošního průzkumu se na podzim zapojili zástupci čtyř desítek firem z Olomouce.

Jako negativní hodnotí dopady pandemie koronaviru 37,5 procena oslovených firem a dalších 15 procent je považuje za silně negativní. Na 42,5 procenta oslovených firem pak měla pandemie jen mírné dopady či se nijak neprojevila.

„Za nejčastější problémy způsobené pandemií covid-19 byla označována ztráta či snížení celkového množství zakázek a obtíže při snaze dodržovat hygienická a další nouzová opatření. S ohledem na budoucnost firmy nejvíce tíží vysoká míra nejistoty," sdělila Jana Doleželová z tiskového oddělení radnice.

Průzkum byl zorganizován v září a říjnu. Zúčastnili se ho majitelé či vrcholoví manažeři olomouckých firem. „Jednalo se jak o velké zaměstnavatele a investory, tak i malé a střední firmy s velkým růstovým potenciálem," podotkla Doleželová.

Místní ekonomika podle zástupců navštívených firem nadále roste, od posledního průzkumu v roce 2018 se zvýšil počet zaměstnanců i tržby. „Podle zjištěných výhledů manažerů lze s mírným nárůstem počítat i v následujícím období, záležet ovšem bude na vývoji současné ekonomické situace a hospodářských důsledcích pandemie," uvedla Doleželová.

Firmám chybí kvalifikovaní zaměstnanci

Z průzkumu vyplynulo, že firmy se potýkají především s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců, s náklady na jejich mzdy a s domácí či zahraniční konkurencí. „Ze svého pohledu by nejvíce ocenily zrychlení a zefektivnění fungování státní správy, zlepšení dopravní infrastruktury ve městě včetně uskutečnění klíčových staveb a vyšší podporu technického a učňovského školství," dodala Doleželová.

Průzkum připravilo oddělení strategického rozvoje odboru strategie a řízení magistrátu ve spolupráci s poradenskou společností Berman Group a s Okresní hospodářskou komorou Olomouc.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, hospodářství, správa, koronavirus, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.