čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

V prosinci jsou skvělé podmínky pro pozorování Geminid. Noci slibují až tisíc meteorů

V letošním roce jsou ideální podmínky na pozorování meteorického roje Geminidy. Nejviditelnější bude roj na obloze 14. prosince. Pozorovat lidově řečeno padající hvězdy se vyplatí nejvíce mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ráno, kdy se jich podle astronoma a fotografa Petra Horálka na obloze objeví až desítky za hodinu.

Meteorický roj Geminidy mohou na nebi lidé pozorovat každý rok. Letos mají ale podle astronoma a fotografa Petra Horálka vůbec nejlepší podmínky. „Maximum je předpovězeno na noc 13./14. prosince, konkrétně v 1:50 středoevropského času. V té době, kdy je souhvězdí Blíženců prakticky nejvýše nad obzorem a na obloze padá nejvíce meteorů. Navíc neruší Měsíc, který je právě v noci maxima v novu,“ uvedl v tiskové zprávě.

Meteorický roj je jev, při kterém proud částic meziplanetárního prachu (odborně meteoroidů) křižuje zemskou dráhu a tyto částice se pak při průletu zemskou atmosférou třou o molekuly vzduchu, postupně se vypařují a vytvářejí za sebou zářící stopu. Vznikají záblesky, které se odborně nazývají meteory, lidově „padající hvězdy“ nebo „létavice“.

Na obloze ale mohou lidé „padající hvězdy“ vidět už od 4. prosince, kdy Země začíná procházet proudem meteoroidů, a v průběhu dalších dní pozvolně stoupá. Poslední meteory roje lze spatřit ještě 17. prosince. „Nejlepší však bude noc ze 13./14. prosince, tedy z neděle na pondělí. Znovu podobné podmínky nastanou až v roce 2023,“ dodal Horálek.

Pokud se lidí vydají roj pozorovat měli by si vybrat místo, které je co nejméně rušené stromy nebo domy a měli by být co nejdále od světelného znečištění z měst, díky čemuž uvidí i slabší meteory. „Nejlépe se úkaz sleduje vleže, na lehátku nebo karimatce. Je ale třeba myslet na mrazivé noci, takže se vybavte co nejteplejším oblečením, spacákem či několika dekami,“ doporučil fotograf. Dodal, že úplně nejlepší podmínky jsou kvůli možnému výskytu inverze v horách.

Podobná konjunkce je rovněž astronomy považována za nejpravděpodobnější původ Betlémské hvězdy v roce 7 před naším letopočtem. Saturn je považován za „hvězdu Židů“, Jupiter za tu královskou, obě planety se tehdy nacházely blízko sebe v židovském souhvězdí Ryb a nabídly hned 3 konjunkce za sebou. Astronomové se tak domnívají, že právě symbolika a také jasnost obou planet by mohla stát být tím astronomickým „průvodcem“ Ježíšova narození.

Jupiter a Saturn

Meteorický roj ale nebude jediným úkazem, který budou moct lidé na obloze pozorovat. Geminidy doplní velmi vzácná konjukce planet Jupiteru a Saturnu. „Planety se k sobě úhlově blíží tak těsně, jako tomu bylo naposledy v roce 1623. Nejblíže k sobě budou v pondělí 21. prosince,“ uvedl Horálek. Takto vzácně blízko podle něj spatří na obloze obě planety až další generace 15. března 2080.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Horálek

Štítky meteorický roj, Geminidy, meteory, Petr Horálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.