úterý 19. března 2024 Josef

Rektor Miller: Má rezignace je i protestem proti způsobům chování na UP

Nesplněním slibu týkajícího se funkčnosti nového vysokoškolského ústavu CATRIN, ale i protestem namířeným proti současným způsobům chování na akademické půdě vysvětlil rektor Univerzity Palackého (UP) Jaroslav Miller svou rezignaci. Oznámil ji ve čtvrtek večer na zasedání Akademického senátu UP. Důvody později upřesnil na svém blogu. Miller je rektorem druhé funkční období, které mu mělo skončit v roce 2022. Funkci opustí v dubnu příštího roku.

„Mé rozhodnutí je rovněž výrazem protestu vůči způsobům chování, které se na univerzitě poslední dva roky dějí a jež mají charakter veřejného dehonestování nepohodlných lidí, udávání projektů, trestních oznámení, šikany a vyhrožování, cíleného ničení profesních kariér významných vědců a jejich vynucených odchodů," uvedl rektor. Podotkl, že se toto dění bohužel odehrává za mlčení drtivé části akademické obce, která se jinak pyšní svou samosprávnou demokracií a akademickými svobodami.

Hlavním impulzem jeho odchodu jsou obstrukce související se vznikem vysokoškolského ústavu UP, které vyústily ve zpochybnění memoranda děkanů, rektora a předsedy Akademického senátu UP s kolektivním ujištěním, že vysokoškolský ústav CATRIN bude plně funkční k 1. lednu 2021. „Tento slib, vyjádřený písemně a veřejně daný i několika stům zaměstnanců RCPTM (Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů) a CRH (Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum), kteří jsou dlouhodobě psychicky ničeni, jsem považoval za posvátný," uvedl rektor. K tomuto kroku se rozhodl podle svých slov poté, co někteří signatáři minulý týden a na počátku tohoto týdne tento termín zpochybnili. Vyvozuje z toho tak osobní odpovědnost.

Rektor Univerzity Palackého oznámil rezignaci kvůli ústavu CATRIN

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci (UP) Jaroslav Miller se rozhodl rezignovat na svou funkci. Složit ji hodlá v dubnu příštího roku, řekl na Akademickém senátu UP. Svůj krok vysvětlil tím, že chce dodržet své slovo spojené s funkčností nového...

Statut nového Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií s anglickou zkratkou CATRIN, který propojuje tři špičková vědecká centra UP, schválil Akademický senát UP 17. června, v platnost vešel v říjnu. Fungovat měl od ledna příštího roku, dosud se však dolaďovaly složité legislativní otázky kolem rozdělení majetku a přechodu zaměstnanců. CATRIN přebírá pod svá křídla dvě výzkumná centra přírodovědecké fakulty, Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) společně s Centrem regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum a část Ústavu molekulární a translační medicíny, který je součástí lékařské fakulty.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto jaroslavmiller.cz

Štítky ČR, školy, vysoké, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.