čtvrtek 28. března 2024 Soňa

ANO i ČSSD ustoupily komunistům. Rozpočet byl schválen. Podepíše ho Zeman?

Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok se schodkem 320 miliard korun. Nehrozí tak rozpočtové provizorium, které by nastalo, kdyby Sněmovna rozpočet nepřijala. Pro rozpočet menšinové vlády ČSSD a ANO hlasovala i KSČM, která svoji podporu podmiňovala odebráním deseti miliard korun z rozpočtu ministerstva obrany. Sněmovna tento přesun v dílčím hlasování schválila, což vyvolalo vlnu kritiky ze strany opozice. Armáda však podle představitelů koalice ale o peníze zřejmě nepřijde. Rozpočet nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

„Schválený rozpočet jsem sice připraven podepsat, ale předpokládám, že dojde k novelizaci tohoto zákona v případě schválení daňového balíčku, který do tohoto rozpočtu činí zásek 130 miliard korun," citoval prezidenta Ovčáček.

Státní rozpočet na příští rok se schodkem 320 miliard korun dnes schválila Sněmovna. Pro rozpočet menšinové vlády ČSSD a ANO hlasovala i KSČM, která svoji podporu podmiňovala odebráním deseti miliard korun z rozpočtu ministerstva obrany. Sněmovna tento přesun v dílčím hlasování schválila, což vyvolalo vlnu kritiky ze strany opozice. Škrty v oblasti obrany odmítal i prezident Zeman.

Pokud by Sněmovna rozpočet neschválila, nastalo by od ledna rozpočtové provizorium. Stát by hospodařil podle letošního rozpočtu se schodkem 500 miliard.

Po podpisu prezidentem bude zákon publikován ve sbírce zákonů. Prezident se také může rozhodnout rozpočet Sněmovně vrátit se svým stanoviskem, poslanci jej pak musí přehlasovat. Rozpočet by začal platit také v okamžiku, kdy ho prezident 15 dnů nepodepíše. Poté může být poslán k publikování ve sbírce zákonů.

Nově stanovený rozpočet armády na příští rok ve výši 75,4 miliardy je nižší než rozpočet schválený na letošní rok a nenaplňuje zřejmě slib vlády z programového prohlášení, že bude vynakládat na obranu 1,4 procenta HDP. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes řekl, že armáda o peníze nepřijde. Dostane je podle něj v jiné struktuře a v jiném čase.

Hlasovali poslanci ANO, ČSSD a KSČM

Pro schválení rozpočtu i s přijatými pozměňovacími návrhy hlasovalo 56 poslanců z přítomných 106. Podpořili jej poslanci ANO, ČSSD a KSČM. Koaliční ČSSD přitom ještě ve středu snížení rozpočtu ministerstva obrany odmítala.

Pokud by Sněmovna rozpočet neschválila, nastalo by od ledna rozpočtové provizorium. Stát by hospodařil podle letošního rozpočtu se schodkem 500 miliard. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) před provizoriem varovala a ještě dnes v úvodu apelovala na poslance, aby provizorium nedopustili.

V dílčích hlasováních poslanci přesunuli zhruba 13 miliard korun. Při hlasování o pozměňovacích návrzích přidali peníze na podporu živého umění, sociální služby, Horskou službu, hasičům a policii. Absolvovali víc než 130 hlasování.

Opozice kritizuje "obětování obrany" i podobu celého rozpočtu 

Opozice kritizuje ustoupení menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD požadavku komunistů na škrty v obraně při hlasování o rozpočtu na příští rok. Podle předsedy lidovců Mariana Jurečky ohnul ústupkem, díky kterému získal menšinový kabinet pro rozpočet podporu, hřbet nejen premiér Andrej Babiš (ANO), ale i sociální demokraté. Rozpočet jako celek je podle opozice nehospodárný a nepoctivý.

Podle poslankyně ODS Jany Černochové vláda udělala neuvěřitelný faul na rozpočet obrany. Armáda se podle ní v přímém přenosu stala obětí koaličního vydírání. Novinářům řekla, že doufá, že se deset miliard do rozpočtu armády vrátí, jak premiér slíbil. Současně se postavila za ministra obrany Lubormíra Metnara (za ANO).

Černochová se zavázala, že z pozice ve sněmovním výboru bude hlídat, zda armádní akvizice nebyly kráceny. Na dotaz, zda by měl podle ní odstoupit ministr obrany, reagovala zamítavě. „On se stal obětí koaličních intrik," uvedla s tím, že ministr by si tuto rozvahu měl nechat na leden, kdy zjistí, zda prostředky budou do jeho kapitoly vráceny, nebo ne. "Ještě včera tvrdili, že armádu neobětují, dnes obrátili o 180 stupňů. Je to škoda," uvedla Černochová na adresu sociálních demokratů.

„KDU-ČSL nesouhlasí s přístupem, kdy se na jedné straně tvoří dlouhodobá koncepce, důležitá pro bezpečnost České republiky, a na straně druhé se vyjde vstříc komunistům," řekl předseda strany Marian Jurečka.

„Nedůstojné handrkování o rozpočtu opět skončilo úlitbami pro komunisty, včetně oslabení pozice ČR v NATO. Ještě horší zprávou je schválená podoba rozpočtu: bez vize, bez naděje na lepší budoucnost. Takhle do té krize skočíme rovnýma nohama a nezachrání nás ani nové naleziště lithia," uvedl k podobě rozpočtu předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Podle předsedy ODS Petra Fialy není rozpočet poctivý. „Nevychází z makroekonomické prognózy, neodráží potřeby ČR, nezohledňuje náklady spojené s pandemií, není investiční. Jsou to nereálná čísla. Za pár týdnů či měsíců se bude muset předělat. Smutná vizitka vlády v těžkých časech. Dluh 320 miliard korun, který v rozpočtu připravila vláda, nelze zdůvodnit. Výdaje rostou, nejdou do investic, stát se zvětšuje, nešetří na sobě," uvedl. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook - Andrej Babiš

Štítky ANO, ČSSD, KSČM, rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.