neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Na Ukrajinu míří tuna dárků, poprvé bez doprovodu charity

Na Ukrajinu zamířila více než tuna vánočních dárků, kterými se letos lidé z celé České republiky rozhodli udělat radost 363 ukrajinským sirotkům. Balíčky, které doputovaly do skladu Arcidiecézní charity v Olomouci (ACHO), naložili tento týden charitní pracovníci na kamion. Poprvé od roku 2008 je kvůli pandemii koronaviru doprovázet na cestě nebudou. I přes epidemická opatření se však tradici podařilo udržet a obdarovat všechny vybrané děti, řekla Dagmar Jurčíková z ACHO.

Kamion s 363 vánočními balíčky se vydal do ukrajinského Ternopilu, kde si je převezmou partneři ACHO. Rozvezou je také dětem v Bortnikách, Kolomyji a Lopatynu. „Dárky připravili lidé z celé České republiky, jsou mezi nimi jednotlivci i celé rodiny. Vánoční zásilka váží 1,2 tuny a obsahuje nejčastěji oblečení, obuv, psací potřeby, omalovánky, sešity a hračky. S našimi partnery na Ukrajině jsme vytipovali opravdu ty nejchudší děti, jejichž rodiny se ocitly v materiální nouzi, některé navíc přišly o jednoho z rodičů, další přebývají v dětských domovech," uvedla Jurčíková.

ACHO pomáhá na Ukrajině dlouho. Podílela se tam na vybudování moštáren, pomohla pořídit traktory i vybavení dílen. Pomáhala zde i v souvislosti s válečným konfliktem. V minulosti zde vybudovala psychosociální centra a do země poslala kamiony s oblečením. Vánoční balíček pořádá podvanácté, obdarovala už 3026 dětí. Loni bylo vybráno 381 dětí.

Letošní sbírka byla ztížena pandemií koronaviru, poprvé pracovníci ACHO nemohou dárky dětem osobně předat. „Tradiční hromadné předávání dárků není z důvodu pandemické situace možné a ukrajinská vláda podle posledních informací zvažuje na počátku nového roku vyhlášení celostátního lockdownu," podotkla Jurčíková. Další komplikací byly i zavřené obchody.

Seznam s jednotlivými dětmi včetně jejich věku, velikosti oblečení či bot a případně i osobními přáními vyvěsili pracovníci ACHO na svých stránkách na začátku října. Děti vybrané do seznamu sociálními pracovníky byly záhy "rozebrané", na charity poté ze všech koutů země mířily vánoční balíčky v hodnotě okolo 1000 korun, obsahovaly výhradně nové věci. Někteří dárci posílali i osobní dopis.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto acho.charita.cz

Štítky ČR, Ukrajina, sociální, Vánoce, děti, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.