pátek 26. dubna 2024 Oto

Nejkrásnější české vánoční písně, které se za posledních deset let staly ikonou Vánoc

Do pozadí k štědrovečerní večeři asi stále patří Štědrý večer nastal nebo Tichá noc, ale každým rokem vznikají nové vánoční písně, které se doslova stávají ikonickými. My jsme pro vás vybrali několik českých písní, které vyhrávají každý rok na Vánoce posledních deset let.

Ewa Farna - Vánoce na míru (2017)

Jasné prvenství získala Ewa Farná s písní Vánoce na míru. Chytlavá hudba, ještě chytlavější text a k tomu krásná zpěvačka, tvoří písničku, kterou si jen málokdo neprobrukuje poslední tři roky na Vánoce. Na YouTube si ji přehrálo neuveřitelných pětadvacet milonů lidí, což nasvědčuje tomu, že tato písnička je skutečně potřeba k vytvoření Vánoc na míru. 

Václav Neckař - Půlnoční (2012) 

Ptáte se proč zrovna písničky za posledních deset let? Jedním z největších důvodu je zrovna tato píseň. Píseň Půlnoční hraje posledních osm let každý rok v rádiích a stala se předzvěstí blížících se Vánoc. Václav Neckař dokázal nazpívat nádhernou vánoční píseň i přes své zdravotní potíže a na YouTube si ji přehrálo osmáct milionů lidí. 

Xindl X - Štědrý večer nastal (2012)

Ačkoliv název písně jasně hovoří, že se jedná o vánoční píseň, mohly by se o tom vést diskuze. Ale i tak se tato píseň stala ikonou a je dalším důvodem, proč je tento seznam za posledních osm let. Ačkoliv si Xindl ve své písni z Vánoc spíše dělá legraci, tak refrén „Štědrý večer nastal, když jsem doma chlastal" je opravdu chytlavý. Někteří tuto píseň nesnáší, někteří ji milují. Ale jsme si jistí, že i ti, co ji nesnáší, tak si ji sem tam v tajnosti pobrukují. Svědčí o tom také počet zhlédnutí, který převyšuje devatenáct milionů. 

Václav Neckař - Andělé strážní (2014)

O dva roky později Václav Neckař exceloval s další vánoční písní. Píseň Andělé strážní je plná něžnosti a Václavovi se opět podařilo dostat do rádiové smyčky vánočních písní spolu s Půlnoční. 

Chinaski a Katarína Knechtová - Milióóóny přání (2018)

Před dvěma lety obohatila svou první vánoční písní kapela Chinaski spolu se slovenskou zpěvačkou Katarínou Knechtovou. V této písni vyzdvyhuje důležitost setkání u vánoční stolu. Také ve videoklipu ukazují vtipnou scénu, která probíha snad v každé rodině u štědrovečerního stolu, kdy se otec cpe co nejdéle, aby děti byly naštvané, že nemohou jít pro dárky. Kdo to nezažil?

Marek Ztracený - Stačí věřit (2019)

V loňském roce vydal svou vánoční píseň zpěvák Marek Ztracený, ve které zpívá o pravé vánoční atmosféře, která uhrane naprosto kohokoli. 

Kryštof - Vánoční ft. Karel Gott (2020)

Největším vánočním hudebním překvapením roku se stal počin Richarda Krajča s kapelou Kryštof, který vydal oficiálně poslední píseň ve které zpívá všemi milovaný Karel Gott. Píseň dokáže probudit v každém vlnu nostalgie a vzpomínky na již zesnulého mistra... poslechněte si ji i vy. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Oficiální klip Richarda Krajča/youtube.com/seznam.cz

Štítky ČR, kultura, Vánoce, písně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.