pátek 26. dubna 2024 Oto

Přibývá více a více nákaz covid-19. Jaký je návod na bezpečné Vánoce?

V Olomouckém kraji přibylo ve středu 1130 případů onemocnění covidem-19, je to dvojnásobek oproti minulému týdnu. Počet případů je zároveň nejvyšší od 27. října, kdy v kraji přibylo rekordních 1515 případů nákazy. Krajský index rizika v protiepidemickém systému PES vzrostl o sedm bodů na 81, na 100bodové stupnici to odpovídá nejvyššímu, tedy pátému stupni. Index v kraji je stejný jako v celé ČR, vyplývá to z dnešních informací ministerstva zdravotnictví.

Podle mnoha odborníků jsou práve Vánoce velkým rizikem a dá se přepokládat další nárust pozitivních na covid-19. O tomhle tématu psal například Irozhlas.cz. Experti zde radí, jak se o Vánocích bezpečně vídat s příbuznými.

„Myslím, že nejlepší by bylo, kdyby lidé omezili kontakty i s rodinou," povídal pro Irozhlas.cz Václav Hořejš, ímolekulární imunolog. Podle něj by se lidé neměli spoléhat na antigenní testy. „Jsou ve srovnání s klasickými PCR testy méně citlivé," dodal.

Pozor bychom si měli dávat hlavně při kontaktu s prarodiči či rodiči. „Pokud se dostáváme do expozice se seniory, tak dobře vidíme, že naprostá většina vážných průběhů je právě v této věkové kategorii. Tam bychom měli být podstatně obezřetnější, a i z hlediska kontaktů v rodině bychom na to měli myslet," řekl bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal radí mít respirátor a sundat ho pouze při jídle, řekl to v Událostech, komentářích na České televizi. Smejkal také doporučuje, aby se návštěvy omezily na velmi krátkou dobu.

Návod na bezpečné Vánoce od datového vědce:

Viroložka: antigenní testy před Vánoci jsou nebezpečné. Dávejme pozor

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.