čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Na Štěpána se v minulosti chodilo koledovat. Druhý svátek vánoční je dnem vánočních zvyků

Dnešní den slaví lidé druhý svátek vánoční, který patří svatému Štěpánovi. Ten se stal prvním křesťanským mučedníkem, protože podle legendy položil život za víru Krista. Dnešek je zároveň dnem koled a vánočních zvyků. V minulosti se v tento den chodilo koledovat a například sedláci si dávali v kostelech světit osivo.

Štěpán je podle některých zdrojů patronem jáhnů, koní a kočích, pacholků u koní, zedníků, krejčích, kameníků, tkalců, tesařů a bednářů. Je i pomocník proti bolestem hlavy, proti píchání v boku nebo proti posedlosti. Je také přímluvcem za dobrou smrt.

Štěpán byl jedním z jáhnů ustanovený apoštoly k boží službě. Roku 33 byl podle tradice za rouhání ukamenován před hradbami Jeruzaléma. Jeho kritici mu vyčítali, že se rouhal proti Bohu a Mojžíšovým zákonům.

Podle některých zdrojů ale nebyl Štěpán umučen 26. prosince, kdy se slaví jeho svátek, ale 3. srpna. V prosinci prý byly nalezeny jeho tělesné pozůstatky. Štěpánův svátek církev o Vánocích slavila podle legend proto, že se jeho mučednictví vztahuje k narození Krista.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Vánoce, Štěpán, svátek, mučedník, koledování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Smazaný uživatel

Vánoční zvyky máme moc rádi a zejména letos bylo opravdu příjemné sejít se v poklidu celá rodina a jen tak relaxovat za svitu svíček a vánočního osvětlení. Letos jsem si pořídili nové s různými efekty z https://i-market.cz/170-led-retezy a jsme nadšení, jak pěkně svítí a dotváří vánoční atmosféru.

středa, 10. února 2021, 10:36

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.