sobota 20. dubna 2024 Marcela

PŘEHLEDNĚ: Fungování městských organizací v Olomouci v 5. stupni systému PES

Onemocnění covid-19 změnilo fungování městských organizací v Olomouci. Některé z nich změnily otevírací dobu, jiné jsou uzavřeny úplně. Aktuální přehled toho, kdy je jaká městská organizace otevřená a další důležité informace naleznete v článku.

Fungování magistrátu

Od 1. září 2020 je vstup, pohyb a pobyt lidí v prostorách všech budov Magistrátu města Olomouce umožněn pouze s ochrannými prostředky dýchacích cest.

Zároveň od 12. října 2020 může veřejnost navštívit prostory magistrátu jen v pondělí a ve středu. A to mezi 9:00-11:00 a 13:00-16:00 hod. Úterky a čtvrtky jsou od 8:00 do 15:30 hod. vyhrazeny pouze objednaným klientům. V pátek jsou objekty magistrátu pro veřejnost uzavřeny. Vnější činnost příslušných odborů magistrátu je zachována a nadále fungují i zkušební komisaři autoškol. 

Doporučujeme s úřady komunikovat pokud možno písemně, elektronicky či telefonicky.

Informační centrum Olomouc funguje po dobu trvání nouzového stavu v omezeném režimu. Lze ho navštívit pouze v pondělí a ve středu mezi 8-11 a 13-16 hodinou.

Od 13. prosince 2020 obnovily svou prezenční činnost výbory, odborné komise a KMČ. Jejich schůze probíhají za dodržení všech platných hygienických pravidel. Detašovaná pracoviště Magistrátu města Olomouce pak opětovně otevřela 14. prosince 2020.

Technické služby

Až do odvolání byly od 13. října 2020 pro veřejnost uzavřeny všechny objekty Technických služeb města Olomouce. Sběrné dvory fungují i nadále beze změn a podzimní sběrové soboty probíhají podle harmonogramu. Více informací zde.

Pokud si potřebujete vyřídit cokoliv ohledně rybářských lístků, je nutné se předem objednat a dohodnout se s pracovníky odboru životního prostředí na termínu podání žádosti i vydání rybářského lístku. 

Řidičské průkazy

Pokud vám během nouzového stavu vypršela platnost řidičského průkazu, nezoufejte. Po dobu jeho trvání můžete jezdit i s propadlým dokladem a nehrozí vám žádné pokuty. Momentálně se jedná o prodloužení platnosti těchto řidičských průkazů až do 31. března 2021. 

Testování

V tuto chvíli jsou v Olomouci dvě odběrová místa, kde se můžete nechat testovat. Fakultní nemocnice Olomouc i Vojenská nemocnice Olomouc odebírají vzorky od indikovaných pacientů (se žádankou od lékaře či hygieny) i samoplátců. Na obou je nutné si rezervovat konkrétní termín předem. 

Od pondělí 26. října 2020 funguje v Olomouckém kraji i mobilní odběrový tým Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Ten bude nasazován především v ohniscích nákazy, jako jsou střediska sociální péče, pečovatelské domy nebo domovy seniorů.

Od 16. prosince 2020 je spuštěno dobrovolné antigenní testování. To mohou podstoupit všichni občané České republiky, kteří jsou účastníky systému veřejného zdravotního pojištění. Testování potrvá až do 15. ledna 2020 a bude možné se nechat otestovat opakovaně. Maximálně však jednou za pět dní.

V Olomouci je možné nechat otestovat ve Fakultní nemocnici Olomouc nebo ve Vojenské nemocnici Olomouc. Na testy je nutné se předem objednat.

Školky a školy

Z důvodu opětovného zhoršení epidemiologické situace se bude od 4. ledna 2021 většina žáků a studentů vzdělávat distančně. Do škol nastoupí pouze první a druhé ročníky základních škol a žáci speciálních a mateřských škol.

Olomoucký kraj vyčlenil několik základních a mateřských škol, které budou k dispozici dětem, jejichž rodiče pracují v první linii. O děti zdravotnického personálu, policistů, hasičů nebo sociálních pracovníků se v Olomouci postará základní a mateřská škola Holečkova či základní škola Stupkova 16. Od 2. listopadu 2020 pak mohou do těchto škol umístit své děti ve věku 3–10 let i zaměstnanci škol, někteří úředníci, pracovníci České pošty nebo třeba vojáci.

Osoby cestující ze zahraničí

Lidé, kteří od 20. prosince 2020 vstoupí na území České republiky, budou muset neprodleně po příjezdu nahlásit svému praktickému lékaři jakékoliv příznaky počínajícího infekčního onemocnění, které na sobě zpozorují. Zároveň budou muset při přechodu státní hranice podstoupit případnou namátkovou kontrolu příznaků infekčního onemocnění a vyšetření na přítomnost koronaviru.

Rozvoz léků

Lékárna Rena Olomouc nabízí rozvoz léků, včetně těch vázaných na lékařský předpis. Vše lze domluvit telefonicky (585 435 247, 776 749 429) nebo e-mailem (lekarna.rena@seznam.cz).

Péče o seniory

Seniorům v nouzi i osobám o ně pečujícím je na čísle 800 200 007 k dispozici bezplatná telefonní Linka seniorů organizace Elpida. Na ní jim poskytnou nejen psychickou pomoc, ale i tu fyzickou. Ve spolupráci s Junákem jim zdarma pomůžou při zajišťování základních potřeb, jako je nákup potravin, léků nebo návštěva pošty. 

Od 9. listopadu 2020 mohou městskou informační linku 800 606 800 využívat i osoby se sluchovým postižením, nedoslýchaví senioři či cizinci preferující psanou formu komunikace. 

Charita Olomouc ve spolupráci s městem a skauty obnovila službu nakupování potravin, drogistického zboží a léků pro seniory a osoby v karanténě. Tuto možnost mohou Olomoučané využívat od pondělí do pátku s tím, že zaplatí pouze cenu nákupu. O pomoc je možné požádat telefonicky na čísle 731 631 967 nebo prostřednictvím e-mailu nakupy@olomouc.charita.cz. 

Od 22. prosince 2020 musí poskytovatelé sociálních služeb (např. domovy pro seniory nebo domovy se zvláštním režimem), dohlédnout na to, aby uživatelé, kteří opustí objekt nebo areál zařízení, měli po celou dobu vycházky nasazený alespoň FFP2 nebo KN95 a zároveň byli po návratu umístěni do oddělených prostor s tím, že jim bude do 72 hodin proveden antigenní test. Ten se následně zopakuje za další tři až čtyři dny. Izolace bude ukončena pouze v případě, že oba testy vyjdou negativní.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Andreáš

Štítky Olomouc, opatření, organizace, otevírací doba, PES

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.