úterý 16. dubna 2024 Irena

Babiš: Nadějí je vakcína. Podle Vystrčila by se lidé neměli nechat rozeštvat

Rok 2021 začíná podle premiéra Andreje Babiše (ANO) neutěšeně, Česku se zatím nepodařilo zkrotit epidemii koronaviru. Uvedl to v novoročním projevu, který odvysílaly hlavní televizní stanice. Podle předsedy Senátu Vystrčila by měla být opatření koncepčnější a předvídatelnější, aby se důvěra v ně obnovila. Zároveň varoval, že není čas se za každou cenu trefovat do politických soupeřů. Češi by se podle Vystrčila neměli nechat rozeštvat a podléhat dezinformacím a populistům.

Finanční ztráty související s epidemií podle Babiše Česko dožene, nenahraditelné jsou ztracené životy. Vláda podle Babiše musela reagovat rychle, dělala chyby, ale také se poučila. Ve zhruba desetiminutovém novoročním projevu se omluvil živnostníkům za zavření podniků. „Je mi to líto a omlouvám se, ale volili jsme mezi špatným a horším a v této situaci lidské zdraví a životy musely dostat přednost. Prostě ten rok byl neskutečně smutný, těžký a depresivní," uvedl. Akcentoval také ztráty v hospodaření státu. „Ty stamiliardové sekery (mi) bytostně vadí. Ale s tím se vyrovnám, protože vím, že si to můžeme dovolit, že se to spraví a že za pár let vše doženeme," řekl s tím, že daleko hůř se vyrovnává se ztrátami lidskými.

Ano, udělali jsme i řadu chyb, uznal Babiš

Problémy, kterým vláda čelila, označil za obrovské a netušené. „Museli jsme reagovat rychle. Ano, udělali jsme i řadu chyb. Ale také jsme se poučili. Uplynulých dvanáct měsíců nám také hodně dalo, i když si to možná ještě neuvědomujeme. Třeba jen málokdo tušil, kolik mezi námi žije neznámých hrdinů," uvedl s odkazem na vlnu solidarity a inovativních přístupů jednotlivců. „Nedělám si starost, že by se naší zemi nepodařil restart ekonomiky, že bychom nebyli úspěšní nebo že bychom zaostali za Evropou," uvedl s tím, že krize bude i příležitostí a výzvou.

„I přes veškeré negativní zprávy, přes všechny zbytečné hádky a konflikty se ukázalo, že pro naše občany těžké chvíle znamenají obrovské nesobecké nasazení, pocit sounáležitosti, vzájemné pochopení a respekt. Solidarita a nezištná pomoc - to byla naše hlavní zbraň v boji proti nemoci," konstatoval. Ocenil práci lidí ve všech profesích, které se ukázaly jako klíčové v boji s epidemií.

Očkování je cesta k normálnímu životu, ale ta cesta bude dlouhá, uvedl Babiš

V závěru projevu zopakoval, že Česko nakoupilo vakcíny pro de facto všechny obyvatele České republiky, pokud o to projeví zájem, a začalo s očkováním zdravotníků, vážně nemocných a seniorů. „Jedině tak uvolníme a ochráníme náš zdravotní systém a budeme moct postupně uvolňovat nepříjemná opatření. Očkování je cesta k normálnímu životu, ale ta cesta bude dlouhá," uvedl Babiš se žádostí, aby lidé omezili kontakty s přáteli a známými a "zatnuli zuby", než se populace nechá proočkovat.

„Udělám všechno pro to, abychom se mohli vrátit k normálu. Byli jsme před covidem, budeme i po něm. Proto hleďme do nového roku 2021 s optimismem a nadějí," uzavřel premiér parafrází proslulé věty historika a politika 19. století označovaného za Otce národa Františka Palackého.

Vystrčil vybídl k solidaritě a spolupráci v boji s koronavirem

Vystrčil připomněl slova prvního porevolučního československého prezidenta Václava Havla, že si ho lidé nezvolili, aby jim lhal. Česká republika nemá podle předsedy Senátu za sebou "úplně dobrý rok". Příchod koronaviru byl podle něj rychlý a překvapivý a vláda dokázala zpočátku správně zareagovat. Koupený čas ale Česko nedokázalo zúročit a vláda zaspala v podzimní bitvě. „Důsledek? Začali jsme o opatřeních vlády pochybovat, důvěra se začala vytrácet. Je třeba to s omluvou a pokorou jasně vyslovit," řekl.

Podotkl, že se vláda při svých krocích chovala tak, jak si lidé přáli. V těžkých chvílích se podle něj pozná, kdo není pouhý populista, ale skutečný politik, který je na sebe ochoten vzít odpovědnost i za cenu hrozící ztráty popularity. Vyzval vládu, aby se více soustředila na předvídatelnost svých kroků.

Zároveň poděkoval všem, kteří se na zvládání pandemie podílejí, vyjádřil lítost nad ztracenými životy a připomněl existenční či sociální problémy statisíců obyvatel.

Hrozí, že následně můžeme přijít také o to nejcennější - o důvěru ve svobodu a v demokracii,

Vystrčil zdůraznil, že není čas si dokazovat, kdo je lepší či pracovitější a je potřeba pochopit, že je ve společném zájmu být solidární, táhnout za jeden provaz nebo nestrefovat se za každou cenu do politického soupeře. „Pokud toto vše nepochopíme, potom bude naše schopnost se úspěšně se zákeřnou pandemií vypořádat významně oslabena," řekl. Je podle něj povinností nepřipustit, aby kvůli státním koronavirovým opatřením nebyly narušeny základní společenské vazby a vztahy. „Pokud by se tak totiž stalo, hrozí, že onemocní také naše duše. Hrozí, že následně můžeme přijít také o to nejcennější - o důvěru ve svobodu a v demokracii," řekl.

Vystrčil vyzval, aby se lidé nenechali rozeštvat, rozdělit a nerezignovali na tradiční pojetí parlamentní demokracie.

Češi jsou podle Vystrčila schopný, hrdý, pracovitý a svobodomyslný národ. „I proto, prosím, nepropadejme malomyslnosti, podlézavosti, deziluzi nebo pasivitě, které jsou často přiživovány úmyslně šířenými dezinformacemi nebo pomluvami," poznamenal. Vyzval, aby se lidé nenechali rozeštvat, rozdělit a nerezignovali na tradiční pojetí parlamentní demokracie.

K překonání pandemie může podle Vystrčila přispět každý. „Stačí k tomu nosit roušku, dodržovat rozestupy a dodržovat další pravidla," řekl. Za cestu ke svobodě označil očkování. „Nezapomínejme, prosím, že i hloupost nebo nezodpovědnost mohou zabíjet," dodal.

Do nového roku popřál, aby všichni i kvůli koronoviru a kůrovci "konečně pochopili", že příroda je oproti lidem mnohem mocnější a silnější a je v jejich bytostném zájmu ji respektovat a chránit.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook - Andrej Babiš a Senát Parlamentu ČR

Štítky Babiš, Vystrčil, proslovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.