neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Dříve tisíce lidí, loni i rekord. Letos se v kraji oblíbené novoroční výstupy neuskuteční

Pandemie koronaviru zrušila letos v Olomouckém kraji i tradiční oblíbené novoroční výstupy. Brány zůstaly dnes uzavřené na hradě Helfštýně na Přerovsku, kam se přitom každoročně první lednovou sobotu vydávaly tisíce lidí. Pořadatelé museli odložit v první den tohoto roku také tradiční novoroční výstup na Háj u Šumperka, který se měl letos konat po pětačtyřicáté. Akci organizátoři přesunuli na poslední únorovou sobotu, zjistila ČTK.

Loni vzalo středověký hrad Helfštýn doslova útokem při novoročním výšlapu rekordních 4717 návštěvníků. Památku, která je jinak v zimě uzavřená, "dobývali" ze všech stran, tradičně k ní mířili pěšky od Lipníku nad Bečvou i od Hranic. Letos mělo jít o 43. ročník. „Novoroční výstup na hrad Helfštýn se na základě vládních usnesení nekoná. Tradiční akce, která probíhá vždy první lednovou sobotu, se v roce 2021 bohužel neuskuteční," vzkázali návštěvníkům zástupci hradu na svých stránkách. Podotkli přitom, že pevně věří tmu, že se s návštěvníky potkají na jaře.

Pandemie koronaviru zhatila i novoroční výstup na vrchol Háj u Šumperka. Tradice výstupů se tam píše od 1. ledna 1976, kdy na něj dorazila skupina asi 20 turistů, kteří následující rok výstup uspořádali pro veřejnost. Šumperští i lidé z okolí si akci oblíbili a v následujících letech jich na vrchol pravidelně stoupaly tisíce.

Turisté chtějí uspořádat místo této novoroční akce Zimní výstup na Háj

Vyráželo se dosud za každého počasí. Připravoval se i tento ročník, připraveny byly plakáty a pamětní listy, Kub českých turistů objednal i příležitostné razítko a novoroční čtyřlístky. „Každoročně je velkou neznámou počasí. Nikdy nevíme, zda dorazí dva tisíce nebo dvě stovky účastníků, ale tentokrát jsme poprvé nevěděli, zda nám momentální epidemiologická situace dovolí výstup 1. ledna uspořádat," uvedla předsedkyně Klubu českých turistů Šumperk Zdeňka Daňková.

Pořadatelé nakonec museli organizovaný výstup zrušit. „Počet účastníků by i za velmi špatného počasí mnohonásobně překročil předpokládanou podmínku odpovídající stupni PES," doplnila Daňková. Turisté chtějí uspořádat místo této novoroční akce Zimní výstup na Háj. Bude se konat v sobotu 27. února spolu s další tradiční turistickou akcí Šumperská zimní 50, dodali pořadatelé.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto kamsevydat.cz/helfstyn

Štítky ČR, koronavirus, turistika, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.