čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Obchodníci nerespektují zákaz prodeje alkoholu mladistvým. Olomoucký kraj je druhý nejhorší

Česká obchodní inspekce kontrolovala ve třetím čtvrtletí roku 2020 dodržování zákonů týkajících se prodeje alkoholu a tabáku. V rámci kontrolní akce ČOI provedla celkem 1 931 kontrol. Z toho porušení zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek zjistila ČOI ve 173 případech, kdy přibližně 80 procent případů se týkalo porušení zákazu prodeje alkoholu mladistvým.

Nejčastěji obchodníci prodávají alkohol mladistvým v Praze

Česká obchodní inspekce kontrolovala v období od 1. července do 30. září 2020 dodržování nabídky, prodeje a skladování alkoholických nápojů a tabákových výrobků. ČOI provedla po celé republice 1931 kontrol a porušení zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek zjistila ve 173 případech. Celkový počet kontrol, u kterých zjistila porušení právních předpisů, byl 831.

Nejčastěji se od obchodníků dostal alkohol k mladistvím v Praze a ve Středočeském kraji, kde bylo dohromady provedeno 343 kontrol a v 60 procentech z nich, tedy ve 207 případech, obchodník chyboval.

Inspektoři ČOI využili své pravomoci a k 190 kontrolám přizvali osoby mladší 18 let. Při kontrolách spolupracovali s Policií ČR, pracovníky živnostenských úřadů a příslušníky Hasičského záchranného sboru ČR,“ uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Olomoucký a Moravskoslezský kraj s druhým s nejvyšším procentem

Na území Olomouckého a Moravskoslezského kraje bylo provedeno 262 kontrol, z toho ve 151 bylo zjištěno porušení zákona. Řadí se tak na druhé místo s 57,4% hned za Prahu a Středočeský kraj. 

Alkohol, tabák, i chybějící cedulky o zákazu prodeje

Porušení zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek bylo zjištěno ve 173 případech z toho ve 141 případech bylo zjištěno porušení zákazu prodávat nebo podávat alkoholický nápoj osobě mladší 18 let a v 21 případech prodejci neumístili na místech prodeje alkoholických nápojů pro spotřebitele zjevně viditelný text týkající se zákazu prodeje těchto nápojů osobám mladším 18 let, případně nebyl tento text pořízen v zákonem stanoveném provedení, tedy v českém jazyce, černými tiskacími písmeny na bílém podkladě o velikosti písmen nejméně 2 centimetry.

V jednom případě obchodník prodával cigarety dráž, než ukazovala cena na tabákové nálepce, ale často se objevilo porušování zásad poctivosti prodeje, a to v 258 případech. Problémem bylo také nevydání dokladu o zakoupení výrobků, ačkoli si o něj spotřebitel požádal nebo vydání dokladu bez potřebných náležitostí, což se stalo v 99 případech.

Pokuty za pět milionů

Česká obchodní inspekce v tomto období pravomocně uložila 653 pokut v hodnotě 5 830 300 korun. „Uvedené počty pokut a jejich výše se vztahují i k dalším porušením právních předpisů, která byla v rámci kontrol zjištěna, a mohou se tak projevit i v jiných kontrolních akcích,“ vysvětlil mluvčí a doplnil, že pro porušení povinností stanovených zvláštními předpisy byl v rámci kontrolní akce uložen zákaz prodeje na 848 kusů výrobků v hodnotě 37 025 korun a zákaz používání na 107 kusů neověřených měřidel, která neodpovídala obecně závazným právním předpisům, technickým normám, jiným technickým předpisům, popřípadě schválenému typu.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Olomoucký, alkohol, zákaz, nezletilí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.