pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Ministerstvo: Nemocnice návštěvy umožnit mohou, ale nemusí. Podmínkou je respirátor

Návštěvy v nemocnicích, které je od pondělí znovu možné povolit, vládou přijaté krizové opatření nemocnicím umožňuje, ale nenařizuje. Uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Znovuzavedení návštěv v nemocnicích, byť za přísnějších podmínek, kritizoval předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). O zrušení žádal ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) a premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Od pondělí jsou za přesně definovaných podmínek povoleny návštěvy v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních, protože dlouhodobá nemožnost kontaktu s blízkými osobami může přispívat ke zhoršení zdravotního stavu nemocných," uvedla Peterová. Podmínkou je použití respirátoru třídy FFP2. Pokud zdravotnické zařízení ze závažných důvodů nemůže dodržet nebo kontrolovat, může povolení návštěv odložit.

Podmínkou je kromě respirátoru i negativní test

Už v listopadu byly znovu povoleny návštěvy v domovech pro seniory a dalších pobytových zařízeních sociálních služeb. Podmínkou je kromě respirátoru také negativní výsledek testu na covid-19. Za stejných podmínek jsou nově povolené v zařízeních dlouhodobé a následné péče, tedy například léčebnách dlouhodobě nemocných, hospicech, psychiatrických nemocnicích nebo rehabilitačních ústavech.

Při návštěvách v nemocnicích s akutní péčí jsou vyžadována platná hygienická a protiepidemická opatření a respirátor. Vládní krizové opatření dosud návštěvy pacientů ve zdravotnických zařízeních zakazovalo s výjimkou návštěv u nezletilých, pacientů s omezenou svéprávností, pacientů v hospicích a u porodů.

Kapacity nemocnic, které se starají o pacienty s covidem-19, jsou téměř vyčerpané

Nemocnice v současné době řeší problémy se zdravotníky v karanténě nebo izolaci kvůli covidu-19 a vysokým počtům nakažených pacientů. Jejich počet začal strmě růst po Vánocích. Kapacity nemocnic, které se starají o pacienty s covidem-19, jsou téměř vyčerpané a možnosti zvýšení jsou velmi omezené kvůli nedostatku personálu, řekl v pátek náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý.

Návštěvy v nemocnicích byly kvůli covidu-19 zakázané už loni na jaře a znovu od září. Velká debata se vedla zejména kvůli přítomnosti více členů rodiny u hospitalizovaných dětí nebo přítomnosti otců u porodů. Rozhodnutí většinou ministerstvo nechalo přímo na zdravotnických zařízeních a jejich technických možnostech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky nemocnice, návštěvy, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.