pátek 29. března 2024 Taťána

Pozor na fake news: Ministru Blatnému byl místo vakcíny aplikován vitamín C, tvrdí hoax

Obsah v injekci, kterou dostal ministr zdravotnictví je oranžový, přitom vakcína proti covidu je čirá, všímá si hoax a přináší vysvětlení, že Blatný ve skutečnosti dostal jen vitamín C. Oranžový ale ve skutečnosti není roztok uvnitř, ale barevné rozlišení jehly. Hoaxů ohledně očkování se šíří obrovské množství.

„Tak jsem pátral po barvě tekutiny, která je natažená v injekci pro Blatného, a ono ejhle! Všichni víme, že vitamin C má oranžovou barvu, ale taky víme že vakcína proti covid-19 je křišťálově průhledná. Že by pan Blatný dostal vitamin C místo vakcíny proti covid-19?“ píše hoax na facebookové stránce Za pravdu. Příspěvek vzbudil velké emoce, má skoro 3 tisíce sdílení a 300 komentářů.

Server Manipulátoři.cz však upozorňuje, že jde o jasný hoax. „Realita je samozřejmě úplně jiná. Oranžový není roztok uvnitř stříkačky, ale zakončení samotné jehly. Injekční stříkačky mají různý průměr. Aby to bylo přehlednější, rozlišení barvou značí, jaký průměr injekční jehla má. Tato oranžová jehla má průměr 0,50 mm a označuje se jako 25 G. Například jehly o průměru 0,80 mm jsou označené zeleně, jehly o průměru 0,60 mm tmavě modře nebo jehly o průměru 0,4mm šedě,“ uvádí šéfredaktor Manipulátoři.cz Jan Cemper.

Téma o koronaviru číslo jedna pro fake news

Očkování je momentálně po běžencích a teoriích o vzniku nového typu koronaviru jasným tématem číslo jedna pro fake news. Internetem se například šíří zpráva, že portugalská ošetřovatelka zemřela dva dny po očkování vakcínou Pfizer. Zpráva je pravdivá, ovšem portugalské ministerstvo spravedlnosti upozorňuje, že její smrt s vakcínou nijak nesouvisí.

Petr Jan Vinš na serveru Manipulátoři upozorňuje, že je v této souvislosti rozlišovat korelaci a kauzalitu. „Funguje to takto – najde se, celkem kdekoli na světě, nějaký případ člověka, kterému se stalo něco nedobrého v nějakém přiměřeném časovém rámci poté, co dostal vakcínu. Ideálně pokud třeba umře. A hned se napíše, XY umřel (zkolaboval apod.) po podání vakcíny. Technicky to je pravda, protože to následovalo jedno po druhém, fakticky to lživě sugeruje kauzalitu, že se tak stalo KVŮLI podání vakcíny,“ píše Vinš.

Přidejte zoufalé truchlící příbuzné, hledající, na koho hodit vinu a máte krásně zadělaný dezinformační koktejl

„Jenom pro ilustraci – když bychom proočkovali úplně náhodný vzorek 350 000 osob z české populace, tak 10 z nich druhý den zemře a další den dalších 10. Vidíte ty titulky? Tragická cena nevyzkoušené vakcíny! Krvavá daň Billu Gatesovi a Sorosovi! Určitě byste nějaké sami vymysleli. Přidejte zoufalé truchlící příbuzné, hledající, na koho hodit vinu a máte krásně zadělaný dezinformační koktejl. A přitom je to prostě statistika toho, kolik lidí normálně v populaci umírá v takhle velké skupině. A u seniorů, kteří se budou očkovat prioritně je to číslo samozřejmě ještě mnohem vyšší,“ upozorňuje Vinš.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Manipulátoři.cz | Zdroj Manipulátoři.cz

Štítky hoax, očkování, koronavirus, Blatný, vitamín C

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.