úterý 16. dubna 2024 Irena

Přírodní rezervace Žebračka se čistí od popadaných stromů. Voda se díky tomu dostává do vyschlých míst

Z turistické trasy v Národní přírodní rezervaci Žebračka budou postupně odstraněny popadané stromy, které ohrožují kolemjdoucí. Z lužního lesa zmizí především popadané suché jasany, které jsou dlouhodobým problémem cenné a na faunu i flóru bohaté oblasti. S pracemi se začalo tento týden, ukončeny mají být do konce února – těžit se tu může totiž jen v zimě, aby nedošlo k poškození vzácných rostlin, které v lužním lese rostou.

Musíme odklidit nahnuté a jinak poškozené stromy. Prioritou je, aby se zajistil bezpečný průchod pro návštěvníky tohoto lesa. Rozsah kácení byl předem projednán a odsouhlasen Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR,“ uvedla Svatava Doupalová, která má na přerovském magistrátě na starosti péči o dřeviny.

Vloni se lužní les zavodňoval, další práce jsou v plánu

Dělníci se v Žebračce pohybovali už na podzim – nepracovali ale na odstraňování poškozených dřevin, nýbrž na lepším zavodnění půdy. I když loňské srážky lesu dopřály dostatek vláhy, pravdou je, že v posledních letech les výrazně trpěl suchem a jeden deštivější rok pro něj nebyl spásou. „V říjnu proto provedli pracovníci technických služeb výměnu potrubí pod dvěma stezkami a tímto relativně jednoduchým zásahem umožnili opětovné zavodnění jedné větší strouhy, přivádějící potřebnou vodu na levý břeh mlýnského náhonu Strhanec,“ sdělil náměstek přerovského primátora Petr Kouba. „Stavební práce přišly na 62 tisíc korun a spočívaly ve výměně deformovaného a zaneseného potrubí s průměrem 20 centimetrů za 60 centimetrové, které nyní zajišťuje průtok vody do oblastí, kam se v poslední době nedostala.“ říká tisková mluvčí města Přerova Lenka Chalupová.

Podle primátora Petra Měřínského jsou zmíněné práce teprve prvním krokem k záchraně charakteru lužního lesa. „Dále máme v plánu připravit projekt, který by umožnil přivést vody v jarních měsících zpět i do vyschlých odstavených říčních ramen na pravém břehu Strhance. Případné úpravy by v žádném případě neměly bránit využívání přírodní rezervace k rekreačním účelům. Naopak, k dalšímu zatraktivnění Žebračky by mohlo pomoci i připravované nové značení cest,“ řekl primátor.

Národní přírodní rezervace Žebračka je nejrozsáhlejším lužním lesem v povodí Bečvy. Území je rovněž významné společným výskytem karpatské a panonské květeny, žije zde množství ohrožených druhů živočichů a hnízdí tu okolo 75 druhů ptáků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Město Přerov

Štítky Přerov, voda, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.