čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Tvrdá opatření do března, roušky do léta. Bývalý ministr Prymula předpověděl další vývoj

Tvrdá opatření proti šíření koronaviru budou trvat do března, roušky bychom mohli odložit o letních prázdninách. V rozhovoru pro portál Novinky.cz o tom v neděli promluvil poradce premiéra Andreje Babiše (ANO) a exministr zdravotnictví Roman Prymula.

Když se podíváme na situaci v celé Evropě, tak zatím panuje poměrně velká opatrnost, minimálně co se týče těch chladnějších měsíců. Někdy do března, počátku dubna není asi možné očekávat nějaké výraznější rozvolnění, a to ani ve smyslu, že by se už nepoužívaly roušky,“ řekl v rozhovoru pro Novinky.cz Roman Prymula.

Plošně bychom mohli podle něho roušky odložit v druhé polovině roku. „Myslím si, že plošné nošení roušek může skončit o prázdninách. Postupně je asi budou nosit lidé, kteří budou chtít eliminovat to riziko nákazy, nenechali se očkovat nebo nemohou se nechat očkovat. Ale myslím si, že už to skutečně nebude ani zdaleka v takovém masovém měřítku jako tomu je teď,“ dodal.

Index PES k dnešku klesl na 70 bodů ze sta. V sobotu byl o dva body výše. Čtvrtý den je ve čtvrtém stupni. Za snížením indexu je pokles nákaz koronavirem mezi lidmi od 65 let. Opatření proti koronaviru v Česku, která se s využitím indexu řídí, nyní odpovídají nejpřísnějšímu pátému stupni a ministerstvo zatím změnu nechystá.

Vedle čtrnáctidenního průměru nakažených mezi seniory na 100 tisíc obyvatel se snížil mírně také podíl hospitalizovaných, u nichž se nemoc covid-19 prokázala až v nemocnici. Reprodukční číslo ukazující, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný, se nepatrným poklesem dostalo na 0,68. Z parametrů, na základě kterých se index PES počítá, nadále roste průměr počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel za dva týdny.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz | Zdroj Novinky.cz

Štítky Prymula, koronavirus, opatření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.