čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Sociální služby v Olomouckém kraji dokončí očkování v březnu

Zaměstnanci a klienti sociálních služeb v Olomouckém kraji by měli být očkováni proti novému typu koronaviru do poloviny března. Dosud dostalo vakcínu téměř 3000 z plánovaného počtu 6500 lidí z těchto zařízení, řekl dnes novinářům náměstek olomouckého hejtmana Ivo Slavotínek (KDU-ČSL). Podle něj je proočkování seniorů v těchto službách pro kraj klíčové, tito lidé kvůli životu v komunitách patří mezi nejohroženější kategorie. Kraj dosud obdržel 17 550 vakcín.

„Napříč republikou patříme v této oblasti ke krajům, které jsou na špici. V této chvíli máme v sociálních službách z odhadovaného množství 6500 osob naočkovaných zhruba 2800 lidí, je to 995 zaměstnanců a 1869 klientů. V souvislosti s dodávkami vakcín do Olomouckého kraje chceme mít proces včetně dvou dávek hotov za osm týdnů. Pokud dojde k pokrácení dodávek, bude to trvat o něco déle, je ale reálný předpoklad, že v první polovině března bychom měli být v sociálních službách hotovi," uvedl náměstek Slavotínek.

Výpadek v dodávkách vakcín v uplynulých dnech se podle náměstka Slavotínka dotkl v kraji plánu očkování i v této skupině. Na tři dny se minulý týden musel celý proces zastavit, neboť chyběl materiál. Po čtvrteční dodávce vakcín byl obnoven, podotkl Slavotínek. Do očkování v sociálních službách je v kraji zapojeno pět až sedm mobilních týmů, jde o týmy, které sestavují regionální nemocnice, na očkování se podílí i tým Českého červeného kříže.

Podle náměstka zodpovědného za sociální oblast zájem o očkování i v této kategorii výrazně roste, systém je podle něj nastaven tak, že do něj mohou vstoupit také lidé, kteří očkování dříve odmítali nebo se teprve do zařízení nastěhovali. „Jakmile se zdravotníci do zařízení vrátí s druhou dávkou, umožníme ještě očkování první dávkou těm, kteří si to mezitím rozmysleli nebo do zařízení přijdou nově. Celkově se tak mobilní tým do zařízení vrátí třikrát, zachytit by měli 98 procent zájemců," dodal Slavotínek.

Domovy seniorů v Olomouckém kraji se během pandemie v řadě případů musely potýkat s koronavirovou nákazou. Situace je nyní podle náměstka Slavotínka stabilnější. Tam, kde domovy přišly kvůli nákaze i o část personálu, vypomohla armáda.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, sociální, očkování, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.