pátek 29. března 2024 Taťána

FOTO: Olomoučtí hasiči jako první v republice dnes na Moravě testovali záchranné plavidlo ASAR

Dnes v dopoledních hodinách olomoučtí hasiči testovali na řece Moravě speciální záchranné plavidlo ASAR, které je schopno jezdit po velmi mělké vodě, ale také po souši nebo ledu.

Prezentace záchranného plavidla ASAR proběhla ve čtvrtek 25.2. od 10:00 na řece Moravě, kousek od mostu na Velkomoravské ulici.

Už na podzim měli hasiči testovat speciální záchranná plavidla na Tršické přehradě, dnešní testování je pro ně již druhou zkušeností. "Hasiči tentokrát testovali plavidlo, které dokáže jezdit po velmi mělké vodě, v bažinách, po souši nebo po ledu, na řece Moravě. Majitel plavidla je seznámil s funkcemi člunu, s možnostmi využití pro záchranné a likvidační práce a zájemci si měli možnost vyzkoušet, jak se plavidlo chová v tekoucí vodě," sdělila mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Plavidlo není vznášedlem, jak se může na první pohled zdát. Klouže po speciálním kluzkém polymeru a jeho hlavní výhodou je to, že má nulový poloměr otáčení a je velmi stabilní.

"Plavidlo je určeno výhradně pro profesionální záchranné složky. Použít lze pro rychlou přepravu osob záchranářského týmu na dlouhé i krátké vzdálenosti," řekla Hacsiková. Plavidlo je určené hlavně do extrémních situací, kdy je voda silně znečištěna, není znám stav vodního toku, a může být velmi užitečně také při povodních a živelných pohromách.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto Facebook HZSOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.