čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Lidé se budou moci stát patrony nových stromů u cyklostezky, podpoří Nadaci Malý Noe

Mít vlastní strom a podpořit tak tím i dobrou věc, takovou možnost mají zájemci ze Šternberka. Výsadba nových stromů proběhne v pátek 22. dubna 2016, do té doby si všichni zájemci mohou vybrat z několika druhů stromů a později se tak stát jejími patrony.

K příležitosti Dne Země budou v pátek 22. dubna 2016 mezi 10 a 16 hodinou vysazeny nové stromy, přičemž každý strom bude mít svého vlastníka. Pro výsadbu byly vybrány javory, buky, růžové kaštany, sakury a duby. O správný postup výsadby stromů se za účasti všech patronů, zvaných hostů a zástupců médií postará odborná zahradnická firma.

Nejen, že zájemci budou mít vlastní strom, který mohou řadu let pozorovat, ale vlastnictvím podpoří i dobrou věc. Město Šternberk ve spolupráci s Nadací Malý Noe připravilo záměr na oživení zelených ploch. Dvacet mladých stromků bude vysázeno na veřejně přístupné ploše podél cyklostezky ze Šternberka do Štarnova.

Patroni jednotlivých stromů svým patronstvím přispějí na Nadaci Malý Noe finanční dar, který bude poskytnut na pomoc dětem, které žijí bez svých biologických rodičů, kteří o ně přišly smrtí nebo rodiče své děti opustili, či je týrali anebo jinak ohrožovali na jejich životech.

Patronem dubu se stane také samotné město Šternberk, které si tímto gestem bude připomínat 720. výročí města od první písemné zmínky, které slaví právě letos. Nejen, že nově vysazená zeleň zkrášlí tuto frekventovanou trasu, pro všechny cyklisty, bruslaře, běžce nebo pěší, na místě bude také vedle odpočívadla stát informační tabule, kde budou informace o nadaci, vysazených stromech a také o patronech jednotlivých stromů.

Zájemci o patronství stromů mohou kontaktovat přímo předsedu správní rady Nadace Malý Noe  pana Jaroslava Strejčka na telefonu 602 715 210 nebo mailu nadace@malynoe.cz nebo vedoucího odboru životního prostředí  pana Antonína Kostrůnka na telefonu 585 086 572 či mailu kostrunek@sternberk.cz

Vysazeny budou tyto druhy stromů:

Fagus sylvatica „Purpurea“: buk červenolistý (2x)

Acer rubrum: javor červený (4x)

Quercus robur: dub letní (3x)

Aesculus Carnea "Briolii": jírovec pleťový (růžový kaštan) (2x)

Prunus serrulata „Kanzan“: sakura ozdobná (růžová plnokvětá) (6x)

Acer platanoides „Schwedleri“: javor mléč (3x)

 

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com, commons.wikimedia.org, en.wikipedia.org

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.