čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Anketa: Jaká památka z Olomouce a okolí je vaše nejoblíbenější?

S příchodem prázdnin mnoho turistů tráví léto návštěvou památek po celé republice. V Olomouckém kraji máme hned několik krásných míst, které stojí za to navštívit. Vyberte z mnoha památek Olomouce a okolí tu jednu, která je vašemu srdci nejbližší!

Bouzov

Hrad Bouzov leží vprostřed stejnojmenné vesnice, kousek od města Loštice. Byl postaven na přelomu 13. a 14. století a je vyhledávaným turistickým cílem v Olomouckém kraji.

Hrad Helfštýn

Helfštýn je zřícenina jednoho z největších hradů v České republice. Leží u Týna na Bečvou a byl založen počátkem 14. století.

Olomoucká radnice

Olomoucká radnice stojí na Horním náměstí. V roce 1378 povolil moravský markrabě Jošt Lucemburský její stavbu, a ještě téhož roku byl položen její základní kámen.

Bazilika Navštívení Panny Marie na Sv. Kopečku

Bazilika Navštívení Panny Marie je poutní barokní kostel, který se hrdě tyčí na kopci kousek od Olomouce. Na místě původní kaple byl kostel vybudován v rozmezí let  1669 – 1679.

Sloup Nejsvětější Trojice

Sloup Nejsvětejší Trojice je jednou z hlavních dominant Olomouce, která je právem zařazena do světového dědictví UNESCO. Sloup byl postaven v letech 1716 až 1754.

Kostel sv. Mořice

Kostel sv. Mořice je stavba postavená v gotickém slohu. Chrám a jeho nejbližší okolí patří k nejstarším osídleným místům na území Olomouce. Byl postaven v polovině 13. století, dříve na jeho místě stála rotunda, jejíž základy byly odhaleny při výstavbě obchodního domu v 70. letech.

Katedrála svatého Václava

Jinak také Dóm svatého Václava, je katedrála stojící na Dómském návrší nedaleko centra Olomouce. Její stavba započala  roku 1100, roku 1131 byla vysvěcena. U katedrály byl v roce 1306 zavražděn Václav III.

Olomoucké kašny

Olomouc je městem kašen. Mezi ty ze 17. a 18. století se řadí Neptunova kašna, Herkulova kašna, Jupiterova Kašna, Kašna Tritonů, Caesarova kašna a Merkurova kašna. Ve 21. století přibyla na Horním náměstí i známá Arionova kašna. Málokdo ví, že v Olomouci je ale kašen celkem 25, třeba Delfínova kašna nebo Kašna Hygie.

Kaple sv. Jana Sarkandera

Sarkanderova kaple je, světe div se, z železobetonu, a ač se to nezdá, je památkou mladou – pochází sice z roku 1672,  ovšem v roce 1912 byla přestavěna do podoby, jak ji známe dnes.

Kostel sv. Michala

Kostel sv. Michala stojí v samotném srdci Olomouce a byl postaven ve 13. století, následně pak zbarokizován na konci 17. století.

Klášterní Hradisko

Klášterní Hradisko je nejen samotný klášter, ale také celá městská čtvrť s přibližně dvěma tisíci obyvateli. Klášter samotný byl založen už v roce 1078, poté byl ještě několikrát přestavován. v roce 1802 se do jeho útrob přestěhovala vojenská nemocnice.

Olomoucké hradby

Na přelomu 13. a 14. století vzniklo okolo Olomouce celistvé gotické hradní opevnění. Po roce 1526 dokonce došlo ještě k rozšíření hradeb, což se vyplatilo zejména při obléhání města Švédy a následné švédské okupace v letech 1642 – 1650.

Vyberte z nabídky vaši nejoblíbenější památku Olomouce a okolí:

Celkem hlasovalo371 čtenářů

Autoři | Foto Jan Hrinda, www.honzayk.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.