čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V roce 2015 ukradli zloději 7210 kol. Jak o něj nepřijít?

Zloději ukradli v České republice 7210 kol za rok 2015. Situace se zhoršuje vždy s příchodem jara a v létě, kdy lidé na kolech vyjíždějí nejčastěji. Jenže je také nechávají bez dozoru nebo nedostatečně zabezpečené. Jak krádeži kola předejít? Tady je několik rad, které je potřeba dodržet, aby vaše kolo i nadále patřilo vám.

1. Kvalitní zámek je základ

Zamykat kolo by měla být samozřejmost. Přesto s tím má řada cyklistů problém. Podle nich je zámek těžký, nikam se na kolo nevejde, překáží. „Pak je ale potřeba si rozmyslet, že kilogram navíc v podobě zámku může zachránit kolo třeba za desetitisíce,“ říká Jan Hrnčíř, bezpečnostní expert společnosti ASSA ABLOY, která vyrábí i cyklozámky.

2. Zamknout nestačí, musí se zamknout správně

Přiznejme si, že česká města stále moc přívětivá k cyklistům nejsou. Správně byste měli kolo zamknout k pevnému stojanu, jenže těch moc není, a tak musíte improvizovat. Když už nic takového nenajdete, zamykejte kolo alespoň přes rám nebo přes vidlici. I tak ale hrozí, že zloděj prostě kolo popadne a odnese. Špatný nápad je třeba zamknout jen přední kolo – zloděj ho „vycvakne“ z úchytů a klidně odejde i bez něj.

3. Zamykat, i když kolo opustíte jen na chvilku

Jdete jen koupit pár rohlíků do obchodu? I tak kolo pořádně zamkněte. Argumentem není ani to, že na kolo stále vidíte. Než se dostanete přes regály a pokladny, zloděj může být dávno v trapu.

4. Na noc kolo schovejte před očima zlodějů

V noci by kolo rozhodně nemělo být nikde na očích. Pokud vám na něm záleží, schovejte ho do domu. „Ani tam ale nezapomeňte kolo zamknout a opět nejlépe k něčemu pevnému,“ radí Hrnčíř. Pokud použijete zámek s dostatečně dlouhým lankem, můžete zamknout i další předměty nebo víc kol najednou.

5. Nechte si kolo označit GPS lokátorem nebo mikrotečkami

Pokud vám na kole opravdu záleží, investujte do některého z dalších způsobů ochrany. Kolo je možné opatřit GPS lokátorem, díky kterému pak okamžitě najdete jeho polohu. Na kolo se také dají rozmístit mikrotečky. Zloděj nic nepozná, ale kolo lze pak jednoznačně identifikovat třeba při jeho přeprodeji.

 

Krádeže jízdních kol za rok 2015 v České republice

  • Zjištěných krádeží: 7210
  • Objasněných krádeží: 1662
  • Celková škoda: 120 270 Kč

zdroj Policie ČR 

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.