sobota 20. dubna 2024 Marcela

Olomoucký kraj v roce 2015 ušetřil 465 milionů korun, většina peněz půjde na investice a dopravu

Hospodaření Olomouckého kraje minulý rok 2015 skončilo více než dobře, podařilo se totiž ušetřit 465 milionů korun. Hejtmanství zahrnulo téměř 219 milionů do rozpočtu na letošní rok 2016. Zbývající finance budou rozděleny v následujících dnech.

Na investiční a neinvestiční akce bude rozděleno více než 245 milionů korun. Například dvanáct milionů korun půjde na podporu Koordinátora integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje či na posílení provozu digitalizačního pracoviště Vědecké knihovny.

„Výše přebytku jednoznačně vypovídá o tom, že Olomoucký kraj je dobrým hospodářem a dlouhodobě se nám daří tento trend držet. Můžeme tak více investovat tam, kde je to potřeba,“ řekl Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje.

Nejvíce peněz se dá do investic, a to bezmála 227 milionů korun. Nejvyšší částka, 85 milionů korun, bude směrována na dopravu a silniční hospodaření, to bude také spolufinancováno z dotace Státního fondu dopravní infrastruktury. Šestašedesát milionů korun půjde na rozpracované a nové akce v dopravě.

„Sem spadá třeba oprava průtahu Kostelcem na Hané, silnice mezi Pavlovicemi u Přerova a obcí Hradčany, rovněž jsme reagovali na petici občanů obce Bludov a značné prostředky věnujeme na přípravu akcí formou zpracování projektové dokumentace,“ doplnil hejtman Rozbořil.

Zbylé finanční prostředky se budou investovat do oprav škol, zařízení sociální péče, na opravy památek a také do zdravotnictví. Šest milionů korun si Olomoucký kraj nechá jako rezervu pro případné řešení akutních problémů.

Čtěte více:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.