sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Hospodaření kraje skončilo s přebytkem. Kam hejtmanství miliony zainvestuje?

Přebytkem zhruba 750 milionů korun díky vyšším daňovým příjmům skončilo loňské hospodaření Olomouckého kraje.

Hejtmanství plánuje peníze investovat například do vlastních obnovitelných zdrojů energie, aby v době rostoucích cen elektřiny a zemního plynu snížilo energetickou závislost svých příspěvkových organizací. Zaměřit se chce především na fotovoltaické elektrárny. Novinářům to řekl hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Hospodaření Olomouckého kraje se podle Suchánka vyvíjí lépe, než se počítalo. „Určitě budeme v přebytku, tak jak jsou v přebytku ostatní kraje i obce a města. Výsledek je takto pozitivní díky velkým daňovým výnosům. Střízlivě odhadujeme, že bychom mohli za rok 2022 vygenerovat zhruba 750milionový přebytek,“ uvedl Suchánek, podle kterého přesná výše přebytku letošního hospodaření bude známa v polovině příštího roku.

Hejtmanství díky příznivému vývoji hospodaření nemuselo loňský přebytek zapojit do rozpočtu na tento rok. „Budeme tak mít volné peníze na investice v roce 2024,“ uvedl Suchánek. Podle něj je to dobrá zpráva, jelikož krajský úřad nebude mít v roce 2024 k dispozici revolvingový úvěr na investice. Krajské zastupitelstvo předloni schválilo úvěr ve výši miliardy korun, který bude kraj moci opakovaně čerpat po dobu tří let. Splácení úvěru je rozvrženo na deset let.

Přebytek loňského hospodaření chce hejtmanství investovat například do energetických opatření, hlavně do stavby solárních elektráren pro příspěvkové organizace. V úvahu podle Suchánka připadá také využití větrné energie. Odborníci před časem analyzovali 80 budov patřících kraji, přičemž pro stavbu fotovoltaických elektráren je nejvíce vhodných 33. Pokud se podaří fotovoltaické elektrárny na střechy budov v příštích letech instalovat, tak pokryjí část spotřeby elektrické energie, jejíž cena v poslední době výrazně vzrostla.

Náklady na vybudování solárních elektráren v příspěvkových organizacích Suchánek odhadl na jednu až tři miliardy korun. Investice by podle něj zajistila významnou energetickou soběstačnost. Hejtman upozornil, že výdaje krajského úřadu tento rok výrazně zatíží právě dražší energie. Zatímco loni příspěvkovým organizacím hejtmanství na energie poslalo 145 milionů korun, tento rok částka vzroste na půl miliardy korun.

Návrh rozpočtu Olomouckého kraje, který v roce 2021 v prosinci schválilo zastupitelstvo, byl postavený na růstu konsolidovaných příjmů o devět desetin procenta na 5,911 miliardy korun a výdajů o 6,7 procenta na 6,352 miliardy korun. Daňové příjmy měly podle schváleného návrhu za rok 2022 obnášet 5,244 miliardy korun, ve skutečnosti budou o miliardu korun vyšší.

Ohodnoť článek

Autoři | Zdroj Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.