čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Pevnost poznání zve malé i velké na komentované pozorování ptáků na krmítku

Přijďte do Pevnosti poznání pozorovat ptactvo. K dispozici jsou dva lednové termíny, vždy v sobotu 7. a 14.

Olomouc (3. ledna 2023) – Pozorování ptáků na krmítku s odborným výkladem připravila na dvě lednové soboty (7. a 14. ledna) Pevnost poznání, interaktivní muzeum vědy Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Tým Pevnosti poznání se k aktivitě Ptačí hodinka přidává již potřetí. Odborníci pomocí dlouhodobého projektu zjišťují, kteří ptáci u nás v zimě ubývají či přibývají. Sčítání se může zúčastnit úplně každý bez předchozích zkušeností. Stanoviště pro pozorování opeřených návštěvníků bude hned vedle budovy science centra. Zájemci mohou přijít kdykoliv v době sčítání, a to 7. ledna od 10:00 do 15:00.

„K pozorování používáme dalekohledy firmy Meopta, které si mohou zájemci vyzkoušet. Zároveň se mohou zeptat na cokoliv, co je v souvislosti s tématem bude zajímat,“ pozval zoolog Evžen Tošenovský, který upřesnil, že Ptačí hodinka a sčítání se koná první lednový víkend. Následující sobotu 14. ledna se pak uskuteční pozorování ptáků, a to každou hodinu od 10:00, 12:00 a 14:00. Obě aktivity jsou zdarma.

V minulosti se v krmítku u Pevnosti poznání objevilo mimo jiné pět druhů sýkor. „Loni jsme v rámci akce viděli pěkné hejno mlynaříků, strakapoudy a lovícího krahujce. Letos jsem již po několikáté sledoval dva krkavce, možná to byl pár, poletovat po vysokých stromech kolem budovy Pevnosti. Na jaře to vypadalo, že dokonce zkouší zahnízdit. Což by ve městě byla opravdu rarita,“ řekl Evžen Tošenovský. Už nyní se mohou lidé na Ptačí hodinku připravovat pomocí kvízů a pilovat své znalosti ptáků na stránce ptacihodinka.cz.

S přikrmováním ornitologové doporučují začít, když teploty klesnou k bodu mrazu. „Mezitím můžeme na zahradě udělat malý ptačí ráj. Staré dřevo a větve naskládejte na hromádku. Úkryt v ní může najít střízlík, červenka nebo i hejno vrabců. Spadané listí shrabejte ke kmeni stromu, a nechte ladem. Ve vrstvě listí si najdou ptáci mnoho dobrot, ať už spadlé ovoce, nebo larvy a brouky. Semenožravé ptáky pohostíte, když necháte stonky trvalek nezastřižené. Semínka jsou zpravidla takřka neviditelná, ale ptáci je pojídají po celou zimu,“ vysvětluje Dita Hořáková z ČSO.

Krmítko by mělo být na klidném a dobře přehledném místě, nejlépe ve stínu a daleko od nezabezpečených skleněných ploch. Je potřeba dbát na pravidelné čištění a odstraňování trusu a zbytků potravy. V krmítku ptákům nabízíme slunečnici, vlašské ořechy, oves, proso, pšenici a další obiloviny či luštěniny. Kosy a drozdy potěší pár jablek či jeřabin, strakapoudy, brhlíky a sýkory tuková směs.

Akci Ptačí hodinka organizuje již pátým rokem Česká společnost ornitologická. Minulého ročníku se zúčastnilo přes 35 tisíc lidí, kteří pozorovali víc než 707 tisíc ptáků. Podobně sčítají ptáky stovky tisíc lidí v USA, Velké Británii, Irsku, Nizozemsku a v dalších zemích. S kolegy z Bavorska, Rakouska a Švýcarska při sčítání čeští odborníci úzce spolupracují, díky čemuž mohou porovnávat výsledky i přeshraničně.

Ohodnoť článek

Autoři | Zdroj Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.