čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Kolem sochy prošly generace školáků. I tak na dvacet let zmizela

Tři děti, tři tváře naděje. Sousoší olomouckého rodáka, které přes dvacet let leželo v depozitáři, znovu může budit otázky. Olomoucký Report se tentokrát vydal po stopách sousoší Aby všechny děti světa…

Základní škola na Zeyerově ulici v Olomouci ukrývá 24 tříd i rozsáhlý labyrint protileteckého krytu. Před školou samotnou stojí sousoší s neukončeným názvem Aby všechny děti světa… Podle webu školy zdobí sousoší prostranství od roku 1964.

Bronzovou plastiku připravil sochař Vladimír Navrátil. Podle webu publikace Bilance. Umění ve veřejném prostoru Olomouce v letech 1945–1989 se jedná o jednu z nejkvalitnějších realizací tohoto akademického sochaře a olomouckého rodáka. Jeho díla najde dobrý pozorovatel nejčastěji v Olomouci, ale také v dalších městech kraje, jako je Přerov, Prostějov, Hranice, či Jeseník. Mezi jeho práce patří také pomník Boženy Němcové v olomouckých Čechových sadech.

Pokud vás zajímají osudy dalších soch ve veřejném prostoru na olomouckých prostranstvích, přečtěte si třeba článek o fontáně s koňmi v Myslbekově ulici, nebo o neředínské soše Z rána.

Nejspíš právě poválečné období a blízkost protileteckého krytu inspirovali Navrátila k vytvoření sousoší s nedořečeným názvem. Protiválečné vyznění sochy potvrdil i historik umění František Dvořák. „Hledí tu na nás tři tváře, do nichž si promítáme naše současné představy o kráse dětí z různých dílů světa, víru v jejich budoucí štěstí a chápeme důvod, proč právě sem bylo toto dílo určeno,“ popsal Dvořák sousoší.

Samotné postavy tří školáků nejsou vysoké, měří 100 cm. Stojí ale na podstavci vysokém 122 cm, a tak vyčnívají z davu, který se před školou shromažďuje v ranních i odpoledních hodinách.

Bronzová plastika strávila po povodních v roce 1997 dvacet let v depozitáři ZŠ Zeyerova. V roce 2018 ale došlo k její obnově. Děti získaly nový podstavec z pískovce a 10. září stejného roku se tak mohly vrátit na původní místo před školou.

Ohodnoť článek

Autoři | Zdroj Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.