pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Pejskaři, děti i senioři. Novoroční výstup na Helfštýn byl rekordní v návštěvnosti

Tradiční novoroční výstup na hrad Helfštýn u Týna nad Bečvou na Přerovsku měl dnes rekordní účast. Zúčastnilo se ho 5 265 lidí, řekla dnes mluvčí památky Eva Lehnertová.

Dosavadní rekord v návštěvnosti hradu při novoročním výstupu byl z roku 2020 a činil 4 717 lidí. Loni jich dorazilo 4 077. Lednové setkání má na hradě dlouholetou tradici, koná se od roku 1983.

Dnes přálo počasí výstupu na rozsáhlý hradní areál. "Na Helfštýně bylo slunečno a teploty dosahovaly deset stupňů Celsia. Díky tomu mohli návštěvníci navštívit také opravený palác," řekla Lehnertová.

Na hrad se vydalo mnoho rodin s malými dětmi a pejskařů. Výstup si užili také zástupci různých spolků a klubů, někteří z nich i v uniformách. „Letos dorazila díky tomu, že nepřekážel sníh, i spousta seniorů, kteří třeba mají sníženou mobilitu,“ řekla mluvčí hradu.

Kvůli oteplení posledních dní chyběl v okolí hradu sníh, naopak bylo hodně bláta. „To ale není úplně problém v areálu hradu ani na příjezdové asfaltové cestě od Týna. Samozřejmě pokud lidé volili lesní cestu, tak tam ten problém mohl nastat,“ řekla Lehnertová. Helfštýn je od podzimu zavřený, několik dní před výšlapem proto museli pracovníci správy hradu vše na příliv turistů přichystat. Díky absenci sněhové pokrývky měli práci ulehčenou.

Helfštýnská nádvoří si dnes mohli zájemci projít od 8 hodin do 15 hodin, jednotné vstupné bylo symbolických 20 korun. V sezoně stojí lístky 150 a 80 korun, mimo sezonu 80 a 40 korun. Dalším návštěvníkům se středověká památka znovu otevře až na jaře.

V loňské sezóně přijelo přes 116 511 turistů na hrad Helfštýn, což bylo nejvíce od zpřístupnění památky téměř před 50 lety. Jedním z hlavních lákadel hradu bylo i loni zachráněné a zpřístupněné torzo renesančního paláce. Jeho rekonstrukce, která proběhla mezi lety 2017 až 2020, získala řadu ocenění pro architekty a stavebníky.

Ohodnoť článek

Autoři | Zdroj Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.