sobota 20. dubna 2024 Marcela

Poslední obec v kraji Líšné má konečně zastupitelstvo

Lidé z Líšné na Přerovsku si v sobotu zvolili nové zastupitelstvo. O hlasy voličů v obci zhruba s 250 obyvateli usilovalo na jediné podané kandidátce nazvané Líšná spolu to zvládneme osm nezávislých kandidátů.

Do sedmičlenného zastupitelstva se tedy nedostal pouze jeden z nich. Volební účast dosáhla téměř 58,9 procenta.

Loni v září se v Líšné jako v jediné ze 402 obcí v Olomouckém kraji volby nekonaly, protože tam nebyla podána žádná kandidátní listina. Obec do loňských zářijových voleb řídilo zastupitelstvo složené ze sedmi lidí, poté správu převzal ministerský úředník. Nemohl však činit závažnější rozhodnutí.

V sobotních volbách dostala v Líšné nejvíce hlasů od voličů, a to 96, Markéta Poláchová Kropáčková, která je ředitelkou Místní akční skupiny – Partnerství Moštěnka. Spolu s ní zasednou v obecním zastupitelstvu Dalibor Krbílek, Hana Petrášová Mrvová, Jaroslav Novák, Ladislav Tomčík, Petra Maksantová a Karel Kubík.

I přes nízký zájem angažovat se ve veřejné funkci nebyl zájem o volby v Líšné nízký ani v roce 2018. Tehdy k volebním urnám přišlo téměř 47,4 procenta oprávněných voličů. Také tenkrát byl v obci podána jediná kandidátka pojmenovaná SNK Líšná.

Dodatečné komunální volby se v sobotu uskutečnily v deseti obcích České republiky. Hlasovalo se tam, kde se pro loňské obecní volby nenašel dostatek kandidátů. Volilo se také v Moldavě na Teplicku, kde se opakovalo hlasování z loňského září na základě rozhodnutí ústeckého krajského soudu. Soud verdikt zdůvodnil tím, že voliči vyškrtnutí obecním úřadem ze seznamu neměli právo hlasovat, přesto jim to předseda volební komise při komunálních volbách umožnil.

Ohodnoť článek

Autoři | Zdroj Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.