středa 24. dubna 2024 Jiří

Návštěva poníka rozzářila FNOL. Kulička tentokrát zamířil za koňařem

Úsměv na tváři pacientů a další benefity pomáhá přinést terapie zvířat. Čím dál častěji se používá jako součást léčby dlouhodobě nemocných a pacientů s handicapem. U jednoho z pacientů olomoucké fakultky pomáhal s léčbou i poník Kulička.

Kulička přijel navštívit pacienta Petra, který vystudoval chovatelství a ve stájích byl jako doma. Po těžkém úrazu už ale na Oddělení NIP / DIOP leží více jak 200 dnů. Strávil několik měsíců v kómatu a když se jeho stav začal zlepšovat, v rámci canisterapie jej navštívili i psi. „Vím, jak Petrovi pomohla canisterapie. Vzhledem k tomu, že miluje koně, mě napadlo zkusit tomhle a zavolat do Dobrovolnického centra, jestli by byla návštěva vůbec možná. A byla. Tak uvidíme, jak se bude Peťův stav po kontaktu s Kuličkou vyvíjet,“ uvedla staniční sestra Oddělení NIP / IDOP Hana Jahodová. Že měl pacient z návštěvy radost, bylo evidentní. Mini poníka dokonce provedl na chodbě a nakrmil jablky.

Kuličku už ve FN Olomouc znají, nedávno se objevil na Onkologické klinice, jak jste se mohli dočíst zde. Poník vzbuzoval pozitivní reakce už i cestou na Oddělení NIP / DIOP, kdy na sebe strhával veškerou pozornost a kouzlil úsměvy na tvářích kolemjdoucích.

Terapie s různými druhy zvířat probíhá ve fakultce od roku 2018 díky iniciativě Dobrovolnického centra FN Olomouc.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Olomouc | Zdroj Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.