úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Elektrocentrály pro Ukrajinu: charita zajistila i osmitunový generátor pro vodárnu

Po několikatýdenním hledání dopravce disponujícího speciálním návěsem se podařilo Arcidiecézní charitě Olomouc vyslat na Ukrajinu další humanitární pomoc. Z Olomouce na Ukrajinu zamířila zásilka elektrocentrál.

Náklad směřuje do ukrajinského města Kolomyja. Odtamtud tamní charita rozešle techniku na potřebná místa. Zařízení potřebná ve válkou zasažené zemi se podařilo pořídit díky iniciativě Světlo a teplo pro Ukrajinu.

"Hodnota této pomoci je téměř tři miliony korun. Velký generátor v hodnotě půl milionu korun je financován z daru Arcibiskupství olomouckého," uvedl Marek Navrátil z Arcidiecézní charity Olomouc. Generátor o výkonu 400 kV a váze osmi tun bude pomáhat s vykrýváním přerušovaných dodávek elektrické energie v Kolomyjské vodárně. Záslika byla doplněna další zhruba stovkou menších generátorů.

„Museli jsme zajistit speciální auto, protože běžné kamiony jsou užší a tam se tento kontejner s generátorem nevešel. Skoro šest týdnů jsme hledali dopravce, který by byl schopen nám ho převést. Jsme rádi, že ho máme tady,“ řekl ředitel ACHO Václav Keprt. Uvedl také, že generátory jsou priorita číslo jedna. "Potřeby na Ukrajině jsou v desítkách tisíc kusů, takže ta naše dodávka, byť na naše poměry poměrně velká, stále nekryje potřeby, které tam jsou," uzavřel.

Kamion na Ukrajinu odjel v pátek. "Menší generátory jsme pořídili ze sbírky Světlo a teplo pro Ukrajinu. Pokud bude poptávka z Ukrajiny, což si myslím, že bude jistě, a my budeme mít prostředky, chceme v ní pokračovat dál," vysvětlila koordinátorka pro Ukrajinu Kateřina Biolková. Do sbírky přispívají firmy, nadace, jedinci i arcibiskupství. Dary se pohybují od stovek korun po miliony.

Nešlo o první humanitární zásliku kterou ACHO na Ukrajinu vyslala. Naposledy v polovině prosince odjel kamion naložený 230 centrálami různých výkonů. Vezl také zdravotnický materiál a dva větší nafukovací stany. "Máme obrovskou výhodu, že můžeme využívat strukturu Charity na Ukrajině, která je pro nás stoprocentně důvěryhodná," doplnil Keprt.

Na sbírku, která slouží i pro pořízení mobilních propan-butanových kamen, mohou dárci nadále přispívat prostřednictvím účtu 4300207/0100. Od jejího vyhlášení v listopadu loňského roku poslali dárci téměř osm milionů korun. "Dalších osm jsme dostali od jedné velké firmy, obdrželi jsme také prostředky od naši zastřešující organizace, kterou je Charita Česká republika, tak to jsme bezmála na částce dvaceti milionů. Polovinu již máme utracenou,“ uzavřel ředitel olomoucké Arcidiecézní charity.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Arcidiecézní charita Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.