pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Právnická fakulta obdržela vlajku z bojové linie jako poděkování za svou pomoc Ukrajině

Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci (PF UP) se dostalo speciálního poděkování. Velitel tankového praporu 128. zakarpatské brigády jí za materiální pomoc pro ukrajinské civilisty a vojáky věnoval ukrajinskou vlajku s osobním věnováním.

Z centra Bachmutu, které je dějištěm prudkých bojů, vlajku přivezl Vasyl Kapustej, student práv, který své rodné Ukrajině pomáhá od začátku války. Materiální sbírka se na právnické fakultě uskutečnila v listopadu, v polovině prosince její podstatná část zamířila do Bachmutu na severu Doněcké oblasti. „Původně jsme plánovali, že materiální pomoc předáme uprchlíkům na západní Ukrajině. Vojáci nám ale nabídli, že by nás s věcmi odvezli přímo do Bachmutu. Když jsme tam dorazili, tamní sklad humanitární pomoci byl úplně prázdný. Námi přivezené věci – generátor, oblečení, hygienické potřeby, jídlo – byly během chvilky přerozděleny a rozebrány,“ popisoval Vasyl Kapustej na setkání s děkanem fakulty Václavem Stehlíkem.

„Převzít vlajku z bojové linie je pro nás velká čest. Nebojím se říct, že pro fakultu jde o historický okamžik. Vyvěšovat ji ale nebudeme, aby se nepoškodila. Určitě pro ni najdeme důstojné místo,“ řekl děkan Václav Stehlík. Studenta Vasyla Kapusteje ujistil, že dění na Ukrajině akademická obec nepřestává sledovat a že fakulta je připravena pomáhat dál.

Vasyl Kapustej pomáhá Ukrajině od prvních dnů válečného konfliktu. Na platformě Znesnáze21 založil finanční sbírku na podporu 128. zakarpatské brigády, nyní k ní přibyla 24. lvovská brigáda. A sbírka je to úspěšná. Za necelý rok se podařilo získat od dárců téměř 7,5 milionu korun. Další pomoc a vybavení vojákům a civilistům poveze Vasyl Kapustej na Ukrajinu v polovině února. „Chtěli bychom znovu navštívit i Bachmut, ale to podle posledních zpráv nejspíš nebude možné. Uvidíme. Ve spojení s velitelem Andrejem Bazjukem jsem denně.“ S aktivitami na podporu Ukrajiny mu pomáhají rodiče a také spolužák z právnické fakulty Andrej Poleščuk.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Eva Hrudníková | Zdroj Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.