pátek 29. března 2024 Taťána

Prostějov pokácel topoly, které ohrožovaly chodce i dopravu

Jedná se především o stromy s viditelně sníženou životaschopností, špatnou stabilitou, bázovými infekcemi, infekcemi větví, trhlinami, dutinami, suchým vrcholem, poškozenými kořenovými náběhy a kořeny.

V roce 2021 bylo odbornou arboristickou firmou, která pro Statutární město Prostějov provádí pravidelné hodnocení stavu stromů v jeho majetku, vyhodnoceno, že v lokalitě u hřbitova v Brněnské ulici v Prostějově je kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu a provozní nebezpečnosti třeba pokácet čtyři topoly, jejichž kmeny byly úplně vyhnilé.

V letošním roce bylo přistoupeno ke kácení zbývajících pěti topolů v prostoru před hřbitovem na ul. Brněnská, u nichž byl taktéž zjištěn silně zhoršený zdravotní stav.

„Stromy měly zřetelně sníženou vitalitu, zhoršenou stabilitu, infekci bází kmene, infekci větví, trhliny a dutiny ve kmeni, suchý vrchol, poškozené kořenové náběhy a kořeny. Dřeviny rostly v těsné blízkosti cyklostezky, parkoviště a frekventované silnice, kde hrozily škody na zdraví či majetku v případě jejich pádu, byly neperspektivní a na stanovišti již neplnily svůj funkční a estetický význam. Z důvodu provozní bezpečnosti bylo požádáno o povolení k jejich kácení, které orgán ochrany přírody v listopadu 2022 vydal,“ informoval náměstek primátora pro komunální oblast Jiří Pospíšil.

Kácení pěti topolů u městského hřbitova probíhalo v minulých dnech (v době příznivých klimatických podmínek a sníženého silničního provozu). Dokončeno bylo o víkendu 28. - 29.01.2023.

Za pokácené stromy bude v termínu do 31.12.2023 provedena náhradní výsadba v podobě pěti listnatých stromův lokalitě podél cyklostezky na Bedihošť. V místě samém totiž vzhledem k omezenému prostoru není možné novou výsadbu realizovat (jedná se o zpevněnou asfaltovou plochu podélného parkování, která zasahuje až ke kořenovým náběhům topolů).

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto OSÚMM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.