pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V boji proti Islámskému státu padl lékař, který studoval v Olomouci na Univerzitě Palackého

Na severu Iráku zemřel v boji proti Islámskému státu kurdský lékař, který byl absolventem Univerzity Palackého. Doktor Rezgar Sivejlí Rašíd před lety uprchl z Iráku a vystudoval v Olomouci medicínu.

„Mohu potvrdit, že ráno 29. května padl u Mosulu lékař, brigádní generál, který měl i české občanství. Do tehdejšího Československa uprchl před režimem Saddáma Husajna,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Jak dodala, Univerzitu Palackého absolvoval v roce 1988.

O víkendu se Rezgar Sivejlí Rašíd účastnil ofenzívy proti Islámského státu u města Mosul. Islámský stát poslal jako protiofenzívu deset sebevražedných aut, výbuch jednoho z nich zasáhlo i Rezgara. Střepina ho zasáhla blízko u srdce.

„Všechny válečné konflikty jsou z podstaty tragické. V případě smrti našeho absolventa Rezgara Sivejlího Rašída vidíme, jak je současný svět provázaný a že vzdálená válka zasahuje až do našeho nejbližšího okolí. Generál doktor Rašíd mimo jiné zachraňoval a ošetřoval raněné v první linii a Univerzita Palackého vzdává čest jeho památce," řekl rektor univerzity Jaroslav Miller.

Na svého bývalého spolužáka vzpomněl i někdejší student olomoucké lékařské fakulty Imad Hamdanieh, který v současné době působí jako gynekolog v Poliklinice Olomouc. „Studovali jsme spolu, nebyli jsme sice ve stejném ročníku, promoval o rok později než já, ale znal jsem ho dobře. Jeho manželka je Češka, má tady i dceru a po studiích tady i nějakou dobu pracoval. Byl to velice příjemný a solidní člověk, jako Kurd byl velmi zainteresován v kurdské otázce. V pozici vojenského lékaře do České republiky dokonce posílal zraněné z válečného konfliktu, byl aktivní v rámci tamního zdravotnictví i ve vztazích s Českou republikou,“ uvedl Imad Hamdanieh.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto Wikipedia, archiv Azada Saída

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.